onsdag 1 augusti 2012

Blåbärskaka i stor långpanna



Igår tog vi en promenad i skogen för att se om det fanns blåbär. Och visst fanns det det! Däremot är det en konst att plocka bären när man har barn med sig. Men min stora kille lekte mycket och hoppade mellan tuvorna och utforskade naturen medan minstingen, som fyller två år om en vecka, var riktigt flitig både på att plocka ner bär i muggen och stoppa dem i munnen. Lika flitigt hjälpte han till med att baka kakan, när vi senare igår stod i köket och åskan dundrade utanför och regnet det bara öste ner. ”Meeeer kaka mamma!”, hördes flera gånger mellan tuggorna när det var fikadags. Härligt med små stjälp…, hjälpredor i köket!

Receptet på kakan är en klassiker hemma hos oss, botten är lite som sockerkaksbotten, perfekt om man inte har så mycket bär men vill ha mycket kaka. Det blir en hel svart långpanna av kakan. Det går även att halvera receptet (har gjort det med gott resultat flera gånger) men tänk på att justera gräddningstiden lite.

Nu ska ja noppa krusbär och koka marmelad på den. Recept hittar ni här >> 
Ha en fin lill-lördag!

Blåbärskaka i  stor långpanna, 1 plåt

4 ägg
3 dl strösocker
100 smör (eller mjölkfritt margarin)
1 ½ dl mjölk (eller mjölkfritt alternativ, såsom Oatly havredryck)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl

Topping:
6 dl blåbär
2 tsk potatismjöl
1 msk florsocker

Smörj en svart långpanna (den som tillhör ugnen). Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna. Häll smöret och mjölken i ägg- och sockersmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker separat innan du siktar ner det i smeten. Vänd runt försiktigt.
Blanda blåbär, potatismjöl och florsocker. Häll smeten i den smorda långpannan och strö över blåbärsblandningen. Grädda på 175 grader i cirka 20 minuter eller tills kakan fått fin färg.


Så här mycket (lite) blåbär fick jag ihop.
De räcker till två kakor i alla fall.
Och mer blåbär finns ju i skogen,
är bara att gå dit och plocka.
 




Min lilla stjälp... jag menar hjälpreda! 

17 kommentarer:

  1. Så gott med nybakad blåbärskaka! Riktigt sugen blev jag:) Kollade också in receptet på krusbärsmarmeladen och tror bestämt jag ska koka en sats, har nämligen kvar lite krusbär i frysen från i fjol.

    Ha det gott! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men testa krusbärsmarmeladen, den blev riktigt lyckad. Eftersom du ska använda frysta bär kan du skippa vattnet i receptet skulle jag tro, eller iaf dra ner på det.

      Radera
  2. Vesi kielelle herahti,tuolla ohjeella teen minä myöskin,vaikkapa viikonlopuksi:)Eilen 5kg villivadelmia metsästä poimimme ja hilloksi keitimme,ei sovi mitään enää pakastimeen:)Hali teille sinne<3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Villivadelmat on ihania! Haleja myös sinne!

      Radera
  3. Det var inte lite blåbär! Nyplockade är verkligen bäst!

    SvaraRadera
  4. Sötaste lilla hjälpredan :-)

    SvaraRadera
  5. åh så gott det ser ut.
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera
  6. Åååååååå vilka recpet du smäller till med.... MUMS, ska nog baka denna till min man och köra och lämna på hans jobb!!

    SvaraRadera
  7. Gud vad god den ser ut, och jag som ÄLSKAR blåbär! Vi har en hel del nyplockade här hemma nu, visserligen i frysen men det går det med :) Härligt med lite hjälp i köket också!

    SvaraRadera
  8. Mårdsklevs Pernilla7 augusti 2012 kl. 16:37

    Gjorde denna igår... slut idag :) väldigt populär!
    tog frusna blåbär och hallon i, blev super smarrig. Med ett hus fyllt av grabbar med kompisar var den perfekt! Den kommer att göras fler gånger. Kram Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt Pernilla att ni också gillade kakan! Jag tycker att det är en perfekt grundsmet. Och så kan man variera bären eller ta raberber och äpplen med kanel också.

      Radera
  9. Hej.
    Jag undrar hur många bitar det blir ungefär? =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej My, det beror helt på hur stora bitar du vill ha. Men jag skulle nog säga att du lätt får ut 24-40 bitar.

      Radera
  10. Otroligt gott! Jag gjorde med frysta hallon ovanpå, och la till vit choklad som jag hackade och rörde ner i smeten. Det blev en ritkigt god kaka som vi absolut kommer att göra fler gånger!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, din variant lät riktigt smarrig!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.