måndag 13 augusti 2012

Chokladmuffins med kokosglasyr



God kväll på er!

Jag har inte riktigt kört igång med jobb efter semestern. Idag var nämligen förskolan stängd för planering så jag var hemma med killarna idag också. Sista sista semesterdagen och vi tillbringade den tillsammans med en kompis och hennes två barn. Lekpark, lunch, lek ute och inne, fika och mellis hann vi peta av de timmarna de tillbringade hos oss.

Jag fick en jättefin brudkavel, som E tyckte passade mitt kök! Det gör den verkligen. Tänkte ta en bild och visa er den men upptäckte till min stora förtret att kameran larmar om ”Inget minneskort insatt”. Minneskortet har gått sönder! En plastflisa har lossnat ur den. Bu! Tur att jag tömde innehållet på den igår. Dålig kvalitet på ett minneskort som inte har många månader på nacken. Jag kanske behöver börja använda sladden framöver. Nu blir det i alla fall inga nya maträtter förevigade innan jag hinner åka iväg och köpa ett nytt minneskort. Som tur har jag lite kalasbilder på lager och eventuellt något annat också.

Nu till chokladmuffinsen med kokosglasyr. Till dessa använde jag svärmors go’bitar som grund, recept här>>. Jag brukar ofta modifiera recept och stöpa om dem i nya former. Det fungerade bra även denna gång. Så här kommer det!

PS. Nu är det måndagsmyyyyys! Glöm inte bort det! Ta en kopp te, bre en god macka och sätt dig och läs en bra bok eller bläddra en tidning! Unna dig lite mys första dagen på veckan DS.

Supersaftiga höga chokladmuffins med kokosglasyr, 18 stycken

5 ägg
4 dl strösocker
200 gram smör (eller mjölkfritt margarin), smältes
5 ½ dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 dl kall mjölk (eller t.ex. havredryck)

Glasyr:
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
Cirka ¾ paket florsocker
Lite vatten, mellan 2-4 msk
Kokos, ekologisk kokos är godast

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål. Rör ner smält smör i ägg- och sockerblandningen. Sikta sedan ner de torra ingredienserna och vänd ner försiktigt i smeten. Avsluta med mjölken. Rör med slickepott.  Ta fram muffinsplåtar och lägg en papperform i varje grop. Fördela smeten i formarna (fyll formarna till cirka ¾ ). Grädda i mitten av ugnen, på 175 grader i cirka 15 minuter. Känn efter med provsticka så att muffinsarna är torra innan du tar ut dem ur ugnen. Låt muffinsarna svalna helt innan du glaserar dem.
Smält smör till glasyren i en kastrull. Lyft kastrullen från plattan och rör ner florsocker, rör runt ordentligt med en visp. Tillsätt vatten, börjar med ett par matskedar och vispa runt. Du ser när konsistensen på glasyren blir bra. Bred glasyren över en muffins i taget och doppa sedan genast i en skål som du fyllt med kokos.



Jag och mannen fick en tidig och försenad födelsedagspresent i lördags
- en delikatesskorg!
Riktigt uppskattat av oss som är plockmatsfantaster!

5 kommentarer:

  1. Ååå så mycket gott du bjuder på här, man blir ju alldeles sötsugen! Såg ut att ha varit ett lyckat kalasande, härligt!

    Måndagsmys, ja det kan man väl säga när vi fått tapetserat i lilla rummet och själv fick jag ett presentkort på fotvård av lilla gubben min. :)

    Ha en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kalaset var lyckat!
      Tapeterserat är bra och fotvård är verkligen myyyys!

      Radera
  2. Vad fint det var att doppa muffinsen i kokos! Jättefina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tycker att det blev lyckat!

      Radera
  3. Mums, så gott! Choklad och kokos är gott ihop!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.