Löjligt lyckliga barn (och man) hade jag när jag lagade en
finsk makaronilåda tidigare i veckan. Tänk att det enklaste kan vara det
godaste. Koka makaroner, stek köttfärs, krydda, lägg i en ugnsform och häll
över en äggstanning. In i ugnen och gratinera. Klart! Men nedan kommer långa
versionen för er som inte ätit finsk makaronilåda tidigare. Och jag har inget
exakt recept utan höftar varje gång. Det går bra med sådana här rätter. Men denna
gång lade jag i alla fall på minnet hur mycket av allt jag tog.
PS. Barnen gillar att ha ketchup på makaronilådan medan
många finnar har lingonsylt (?!?) till. Ibland förstår jag mig inte på mina
landsmän.
Imorgon drar vi ut på miniäventyr igen, så ni får nog inget
recept förrän på söndag igen. Passar därför på och önskar en trevlig helg redan
nu för säkerhets skull!
Finsk makaronilåda, minst 6 portioner
8 dl snabbmakaroner
400 gram köttfärs
1 gul lök (purjolök går också bra)
1 paket bacon
4 ägg
8 dl mjölk (jag använde Oatly havredryck)
1 fond du chef (ni vet en dallrig buljongtärning)
Salt och svartpeppar
Hacka löken och stek den tillsammans med köttfärsen. Strimla
baconet och tillsätt det mot slutet. Salta och peppra. Koka makaronerna i 2
minuter istället för 3 minuter och låt dem rinna av. Blanda makaroner med
köttfärsröran och lägg i fond du chefen. Häll röran i en smord ugnsform. Blanda
ihop ägg och mjölk, lite salt och peppar. Vispa inte i panik, bara slå sönder
äggen lite. Häll äggstanningen över gratängen. Gratinera på 200 grader i cirka
40 minuter.
Den här makaronilådan är jag uppvuxen med, så god! Nu får jag nästan skriva in det i matlistan efter att ha sett din smarriga bild. Vi brukar ha ketchup till.
SvaraRaderaOch ha ett trevligt äventyr önskar en som är tillbaka från sitt äventyr! :)
Klart makaronilådan ska upp på matsedeln!
RaderaDet här känns som en grej som mina killar skulle ge höga poäng för!
SvaraRadera//Lottzy
Detta är en rätt som många barn i Finland har som favoriträtt, så ganska säkert kort.
RaderaJa ketchup och lingonsylt skall det vara till makaronilåda :) Och gärna knäckebröd också!
SvaraRaderaKnäckebröd... det var nytt!
RaderaSåna här gratänger är så himla bra vardagsmat! Makaronilåda var det inte igår vi åt här hemma, blev sugen nu!
SvaraRaderaTrevlig helg!
Lingonsylt med makaronilådan?! Det var ju något helt nytt, och jag har bott i Finland för 33 år! :D (Kanske beror det på vilken del av land man kommer från...?) Men det låter ju intressant, så jag ska prova på det nästa gång jag lagar denna rätt...
SvaraRaderaGjorde denna till middag idag, verkligen jättegott!!! Hade varken ketchup eller lingonsylt till men varför inte..till vanlig makaronipudding har jag lingonsylt och det är ju sååå himla gott:)
SvaraRaderaTrevlig helg! Kram:)