Jo, det blir ett rejält gäng med biffar av receptet så det går bra att halvera det också. Men jag passade på att göra på ett helt paket. Biffarna går bra att frysa in.
Orientaliska kycklingfärsbiffar
900 gram kycklingfilé
2 gula lökar
1 dl hackad persilja, färsk är säkert godast men fryst funkade fint
2 vitlöksklyftor
½ kruka färsk timjan eller 1 msk torkad
½ pressad citron
1 ägg
1 ¼ dl ströbröd, eller mer beroende på önskad konsistens
smör och olja till stekning
Skala löken och vitlöksklyftorna och hacka de grovt. Lägg ner dessa i mixerskålen tillsammans med persilja, timjan och pressad citron. Mixa till en röra. Skär sedan kycklingfiléerna grovt och mixa. Blanda ner rörorna. Knäck ner ett ägg, tillsätt ströbrödet och rör om. Låt stå och dra i 5 minuter. Ta cirka ½ dl färs och rulla till en avlång biff med lätt uppblötta händer. Stek färsbiffarna i smör och olja. Tänk på att steka färsbiffarna på alla sidor tills de fått färg och är genomstekta.
Kikärtsröra
1 burk kikärtor
1 vitlöksklyfta
½ dl olja
salt
peppar
eventuellt tahini, det hade inte jag
lite vatten att spä med om det behövs
Skölj av kikärtorna i kallt vatten och låt rinna av i durkslag. Häll ner kikärtorna i mixerskålen tillsammans med vitlöksklfytan och oljan. Mixa slät och smaka av med salt och peppar.
Vitlökssås
3 dl creme fraiche
1 msk majonnäs
1 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
pressad citron
½ tsk italiensk salladskrydda
½ tsk grillkrydda
salt
peppar
Blanda creme fraiche, majonnäs och chilisås i en skål. Riv eller pressa ner vitlöksklytan. Pressa ner citron och smaka av med kryddor samt salt och peppar.
SÅ mycket kyckling vi äter och ändå så tänker vi så sällan på att göra färs av pippin. Bra att bli påmind då och då:)
SvaraRaderaSå himla gott. Håller med Håkan o Anki, blir sällan något med kycklingfärs, varför vet jag inte.
SvaraRaderaSer himla gott ut
SvaraRadera