måndag 4 april 2011

Krämig potatis- och purjolökssoppa med örter

 
Nu var det ett tag sen som jag gjorde soppa senast! Fy, på oss (eller mig rättare sagt, som står för matlagning och matsedelsplaneringen här hemma)! Det har bara inte blivit av eftersom sonen, som tidigare varit en soppfantast på senare tid bara varit milt förtjust i soppor. Nu är han nog ändå omvänd igen. 

Jag har tre lockbeten, som jag numera kan säga fungerar här hemma! Nummer ett stavas topping! Toppingen kan t.ex. vara knaperstekt bacon till majssoppan eller i det här fallet stekta korvtärningar. Toppingen fyller ut soppan och gör den intressantare för barnet. Nummer två är tillbehör! Det naturliga tillbehöret är ju oftast bröd, gärna mjukt sådant. Men det går att utveckla det till t.ex. minipizzor, har ett recept på lut som ni måste få snarast. Ett annat är små munsbitar, som jag också har på lager och måste baka snarast igen. Ibland rostar vi bröd till men allt som oftast brukar jag baka eget bröd den dagen som jag bjuder på soppa. Det avslutande tipset dvs lockbete nummer tre och för övrigt det mest sopprelaterade lockbetet och en genialisk lösning är muggen! Häll upp soppan i en mugg så att barnet kan dricka upp sin soppa! Det är så mycket lättare och smidigare för barnet jämfört med att balansera en sked och få den att träffa munnen utan att skvätta av soppan på vägen. Helt plötsligt är soppan populär igen! Detta knep passar av förklarliga skäl lämpligen till släta soppor som mixats.


Denna potatis- och purjolökssoppa lagades alltså i helgen! Inspiration till receptet kommer från lite här och där men mest från Arlas hemsida. Sonen drack soppan ur en mugg och skedade i sig korvtärningar separat. Till detta serverades ett valnötsbröd från Annas hembageri. Brödet är alltså inte bakat av mig utan inköpt på ett bageri i Mariefred med det härliga namnet.

Vuxentips för att höja upplevelsen av sin potatis- och purjolökssoppa ännu ett steg: Ringla över olivolja och toppa med lite flingsalt! Det smakar som en helt annan soppa!

Krämig potatis- och purjolökssoppa med örter

4 potatisar
1 medelstor purjolök
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad dragon
2 grönsaksbuljongtärningar
5 dl vatten, koka gärna upp i vattenkokare
5 dl mjölk
1 dl creme fraiche
smör
salt
svartpeppar

Topping:
Olivolja och flingsalt eller korvtärningar

Skala och skiva potatisen. Ansa purjolöken och strimla den. Fräs purjolöken i smör i en kastrull, tillsätt potatisen, kryddorna och buljongtärningarna. Häll över kokande vatten och låt soppan puttra utan lock i 10-15 minuter. Mixa soppan slät med en mixerstav, vispa ner mjölk och creme fraiche och låt soppan bli genomvarm. Smaka av med salt och peppar.

 

5 kommentarer:

 1. Har länge funderat hur jag ska få sonen att äta soppa då en 1 åringen är inte tåla modig med skeden, men mugg är ju klockrent! Det blir nog soppa oftare här också nu framöver :) o den här soppan verkar ju riktigt smarrig!

  SvaraRadera
 2. Ja gör nästan aldrig soppa här hemma, nog dags för det :-)

  SvaraRadera
 3. Såg himla gott ut!
  Min minsting, 3-åringen äter inte soppa.. Jag hoppas att han snart lär sig för vi har soppa här så gott som varje torsdag.

  SvaraRadera
 4. Ett tag körde vi med soppor varje tisdag, perfekt som lite lättare måltid. Men av någon anledning så har det inte blivit av på några veckor. Får kanske ta tag i sopptisdagarna igen.

  SvaraRadera
 5. Sv. jo, det stämmer ju bra. Men den visste jag ju om innan. =)
  Potatis och purjolöksoppa är ju en höjdare!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.