torsdag 21 april 2011

Korngrynsgröt i ugn med jordgubbs- och blåbärssoppa

 Innan jul fick ni tipset om att koka risgrynsgröten i ugnen och oj vad ni testade och blev lyckliga över att ni numera slipper fastbrända kastruller, gröt som kokar över eller smakar bränt. Därför vill jag nu påminna om detta eminenta sätt att koka gröt, nämligen att knappt anstränga sig alls! Korngryn blir till en fantastisk gröt, lika lätt som risgryn, smakar matigt men tar lite längre tid. Å andra sidan behöver du inte stå och passa längre. Har du däremot bär kvar i frysen är det läge att koka en soppa på dessa som serveras till gröten. Mmm… mer finskt kan det inte bli, konstaterar en som drömmer sig tillbaks till barndomen! Här kommer recept och bilder på denna härlighet – lunchen för ett par veckor sedan!

 Korngrynsgröt i ugn

2 dl hela korngryn
13 dl mjölk
1 tsk salt
ev en smörklick

Mät upp ingredienserna i en ugnsform med höga kanter. Tillaga gröten i nedre delen av ugnen på 150 grader i cirka 3 timmar.

 
Jordgubbs- och blåbärssoppa

2 liter vatten
500 gram jordgubbar
3 dl socker
4-5 msk potatismjöl
2 dl blåbär

Mät upp vattnet i en kastrull. Tillsätt de frysta jordgubbarna men spara ett gäng att lägga i hela när soppan är klar. Låt koka upp i lugn och ro och låt sedan småkoka ett par minuter så att jordgubbarna börjar gå sönder. Om man vill kan man sedan sila bort bären men jag tycker om att ha dem kvar. Sockra och koka upp igen. Blanda potatismjölet med kallt vatten. Dra kastrullen från spisen och häll ner potatismjöl/vatten-blandningen i en smal stråle, vispa hela tiden. Ställ tillbaks kastrullen på spisen så att soppan tjocknar men låt den inte koka. En bubbla får komma upp till ytan men sen ska du dra ifrån kastrullen med en gång. Annars blir soppan seg. Lägg jordgubbarna som du sparat samt blåbären i botten på en serveringsskål. Häll över soppan. Sockra lite uppepå så bildas ingen hinna på ytan av soppan.
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.