söndag 10 april 2011

Orientaliska kycklingfärsbiffar med tillbehör

 Nu när det våras börjar jag bli sugen på sallader och lättare mat. Jag erkänner att det kanske är aningen tidigt att börja med sådana rätter men ja, så har jag i alla fall gjort. I veckan blev det i alla fall ”järpar” på kycklingfärs med persilja, lök och vitlökskryddning. Jag mixade kycklingfiléer själv med en mixerstav. Tänk på att mixa kycklingen i omgångar om ni inte har en matberedare. Det har inte jag. Det är också bra att ha en egen kycklingskärbräda samt att diska alla knivar och bunkar som man använt ordentligt med diskmedel och varmt vatten. Jättegott och smaskigt blev det med en mjuk konsistens på biffarna. Det fungerar säkert lika bra att rulla kycklingköttbullar eller burgare av smeten. Biffarna serverades i pitabröd tillsammans med kikärtsröra (hummus men utan tahini), vitlökssås, fetaost, oliver och tomater.
Jo, det blir ett rejält gäng med biffar av receptet så det går bra att halvera det också. Men jag passade på att göra på ett helt paket. Biffarna går bra att frysa in.

Orientaliska kycklingfärsbiffar

900 gram kycklingfilé
2 gula lökar
1 dl hackad persilja, färsk är säkert godast men fryst funkade fint
2 vitlöksklyftor
½ kruka färsk timjan eller 1 msk torkad
½ pressad citron
1 ägg
1 ¼ dl ströbröd, eller mer beroende på önskad konsistens
smör och olja till stekning

Skala löken och vitlöksklyftorna och hacka de grovt. Lägg ner dessa i mixerskålen tillsammans med persilja, timjan och pressad citron. Mixa till en röra. Skär sedan kycklingfiléerna grovt och mixa. Blanda ner rörorna. Knäck ner ett ägg, tillsätt ströbrödet och rör om. Låt stå och dra i 5 minuter. Ta cirka ½ dl färs och rulla till en avlång biff med lätt uppblötta händer. Stek färsbiffarna i smör och olja. Tänk på att steka färsbiffarna på alla sidor tills de fått färg och är genomstekta.

Kikärtsröra

1 burk kikärtor
1 vitlöksklyfta
½ dl olja
salt
peppar
eventuellt tahini, det hade inte jag
lite vatten att spä med om det behövs

Skölj av kikärtorna i kallt vatten och låt rinna av i durkslag. Häll ner kikärtorna i mixerskålen tillsammans med vitlöksklfytan och oljan. Mixa slät och smaka av med salt och peppar.

Vitlökssås

3 dl creme fraiche
1 msk majonnäs
1 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
pressad citron
½ tsk italiensk salladskrydda
½ tsk grillkrydda
salt
peppar

Blanda creme fraiche, majonnäs och chilisås i en skål. Riv eller pressa ner vitlöksklytan. Pressa ner citron och smaka av med kryddor samt salt och peppar.

 
 
 
 
 
 


3 kommentarer:

  1. SÅ mycket kyckling vi äter och ändå så tänker vi så sällan på att göra färs av pippin. Bra att bli påmind då och då:)

    SvaraRadera
  2. Så himla gott. Håller med Håkan o Anki, blir sällan något med kycklingfärs, varför vet jag inte.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.