tisdag 5 april 2011

Minipizzor med två olika toppingar och hemmagjord tomatsås

 Gott folk! Minipizzor ska absolut inte förväxlas med vanliga pizzor eller plåtpizzor! Dessa är något alldeles extra och unika! Nädå, jag bara skojade! Eller gjorde jag det? Nej, jag tror mig nu komma fram till att jag faktiskt inte skojar. Det är något visst med minipizzor precis som det faktum att det är godare att dricka vattnet i kökskranen än det från toaletten (ja, från kranen på toaletten, inbilla er nu inget annat)! Eller som att en ful bulle är god men är den snygg också så är den ännu godare. Filosoferar här nu och kommer nog fram till att skillnaden sitter i känslan och det pefekta med att hålla en hel liten pizza i handen utan att fyllningen ramlar åt sidorna, som den kan göra när man äter en uppskuren pizzabit, eller en som viker sig inåt så att man snabbt tvingas slufsa i sig så inte varje hal champinjonbit landar på bordet! Minipizzor är härliga som kvällsmål, mellanmål och perfekta tillbehör till en soppa. Det är givetvis inget som hindrar en att äta sådana till lunch eller middag.
Och jag vill verkligen rekommendera att ni kokar den härliga tomatsåsen, som jag bjuder receptet på här nedan. Den blir jättegod och kokar sig själv medan pizzadegen jäser.

 Minipizzor med två olika toppingar och hemmagjord tomatsås

Pizzadeg:
25 gram jäst
2 dl 37-gradigt vatten
1 tsk salt
1 tsk socker/honung
2 msk olja
6 dl vetemjöl

Tomatsås:
Olivolja
1 ½ msk torkad oregano eller pizzakrydda
1 burk krossade tomater
½ buljongtärning
1 vitlöksklyfta
salt
peppar

Topping 1:
Skinka, strimlad
Ananas, i bitar
Ost, riven

Topping 2:
Salami, strimlad
Rödlök, skuren i båtar
Oliver
Ost, riven

Lös upp jästen i 37-gradigt vatten. Tillsätt salt, socker och olja. Tillsätt sedan mjölet och arbeta till en smidig deg, som du låter jäsa under bakduk i 30 minuter. Tillaga under tiden tomatsåsen. Fräs oreganon i lite olivolja i en kastrull. Häll ner tomaterna, buljongtärningen och pressa i vitlöksklyftan. Låt puttra i mellan 15-20 minuter. Mixa ev slät med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
Ta upp degen på mjölad bakbord och arbeta den innan du skär upp den i portionsbitar. Låt bitarna jäsa under plastfolie i 10 minuter. Kavla sedan ut till bottnar som du fyller med tomatsås och toppar med valfri topping. Grädda på 225 grader i cirka 10 minuter.

6 kommentarer:

  1. Mmm verkar jättegott:)

    SvaraRadera
  2. Klart det är något särskilt med småpizzor ;-) Jag tycker de är perfekta att ha i en buffé där man står och äter.

    SvaraRadera
  3. Verkar vara fler än jag som gillar pizza ;-) Smart med minipizzor, hos oss brukar det bli pizzabullar av det som blir över av deg o fyllning... Men nästa gång får det nog blir minipizzor tror jag!

    SvaraRadera
  4. Nä, att dricka från toaletten smakar nog inte gott, haha!
    Men dina minpizzor ser urgoda ut! Perfekt till små barnfingrar oxå :)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.