tisdag 19 april 2011

Hamburgare hemma-allt

Idag premiärgrillade vi här hemma! Det blev något som jag nog får kalla för hamburgare hemma-allt. En språkligt snyggare förklaring är att mycket i rätten var hemmagjort; hamburgerbrödet, hamburgarna, dressingen och klyftpotatisen. Brödet borde jag ha låtit jäsa lite längre (märktes då de sprack lite) men smaken var god. Hamburgarna däremot blev alldeles perfekta. Jag kör väldigt basic kryddning; salt, peppar och så aningen allround-marinad. Det ska vara sälta i burgarna men inte ägg, ströbröd eller annat jox. Gnuggar man in de med lite olja innan grillning så fastnar de inte i gallret.

Dagens tips!
För att få  sina färdiggrillade hamburgare platta och jämntjocka (och inte se ut som wallenbergare); platta till hamburgarna i mitten så att kanten blir något tjockare innan du grillar dem. När hamburgaren grillas drar kanterna ihop sig och blir sedan jämntjocka med resten av burgaren.

Hemmagjorda hamburgare med tillbehör

Hamburgerbröd, recept nedan
Hamburgare, recept nedan
Ost
Bacon
Isbergssallad
Tomater
Rödlök
Hamburgerdressing, recept nedan
Klyftpotatis

Hamburgerbröd, 4 stora hamburgerbröd

25 gram jäst
1 dl mjölk
1 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk olja
6 dl vetemjöl

Pensling:
Mjölk

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken och vattnet så att det blir 37 grader och häll degspadet över jästen. Lös upp jästen och tillsätt salt, socker samt olja. Tillsätt även nästan all mjöl och knåda degen i ett par minuter. Låt jäsa i 30 minuter. Baka ut till bröd och låt jäsa 30 minuter till. (Jag hade bara jäst de utbakade bröden i 15 minuter så de blev lite spruckna, tror att 30 minuter är bättre). Pensla bröden med mjölk och grädda på 225 grader i 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

Hamburgare, 4 hamburgerbiffar

500 gram nötfärs
salt och peppar (omöjligt att ange mängden så testa dig fram genom att provsteka en bit färs på panna. Det går även bra att smaka av färsen men alla vill inte göra det)
1 msk flytande allroundmarinad (el annan marinad)
olja för att pensla in burgarna innan grillning

Blanda ihop ingredienserna till färsen och smaka av den. Dela upp i 4 delar och forma till hamburgare. Pressa ihop hamburgarna rätt så rejält så att de håller ihop bra under grillning. Platta till mitten av hamburgaren så att det bildas kanter runtom den. Grilla hamburgarna.

Hamburgerdressing

1 dl gräddfil
1 msk majonnäs
2 tsk tomatpuré
2 msk bostongurka
lite pressad citron
salt
peppar

Rör ihop ingredienserna och smaka av med mer kryddor.

4 kommentarer:

  1. Det är riktigt gott med en hemmagjord tallrik. Bakat hamburgerbröd ha jag dock inte testat än..
    Mvh

    SvaraRadera
  2. Hemmagjorda hamburgare är allt gott det :-)

    SvaraRadera
  3. Detta är bästa hamburgarna, hemma-allt burgarna alltså ;-)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.