måndag 7 februari 2011

Mjuka morotsmuffins med frosting

Dessa morotsmuffins är mjuka och luftiga och frostingen är len, perfekta till helgfikat. Mina morotsmuffins är gjorda på mitt favoritrecept på morotskaka i långpanna >>
Jag har halverat receptet så blir det cirka 12 stycken stora morotsmuffins. Och en sak till… skippar man frostingen är muffinsarna naturligt laktosfria.

Mjuka morotsmuffins, cirka 12 stycken


3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 dl olja
3 dl rårivna morötter

Frosting/glasyr:100 gram philadelphia-ost
75 gram smör
2-3 dl florsocker
1 ½ tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Riv morötterna och blanda med oljan. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i ägg-socker-smeten. Blanda ner morötterna och oljan. Lägg ut muffinsformar i papper i muffinsplåten. Fyll varje form till max 2/3. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter. Prova med en provsticka därefter om muffinsen är torr. Låt muffinsarna svalna. Vispa ihop frostingen till en jämn smet, smaka av hur mycket vaniljsocker du vill ha. Spritsa ut rosor på avsvalnade muffins. Det går utmärkt att frysa in både muffins och frosting.



13 kommentarer:

  1. Mmmmm, de här var ju delicious!! =)

    SvaraRadera
  2. mmm...undra om man kan byta ut moroten mot något annat, som bär kanske? Eller kan man skippa den helt enkelt utan att det tappar smaken för mycket?

    SvaraRadera
  3. Åsa: Ja, visst var dom! Tack för att ni hjälpte till att äta upp så vi slapp ha muffins skräpande här hemma ;-)

    Helena Ljunggren: Ledsen men föregående skrivare hann tömma förrådet! :-)

    mmov: Du kan byta ut mot zucchini eller rödbeta om du tål det.

    SvaraRadera
  4. ser gott ut, morotskaka är så gott och perfekt att göra de i muffinsform lättare att frysa in då :-)

    SvaraRadera
  5. Morotskaka är en av mina absoluta favoritkakor!

    SvaraRadera
  6. tack det skall jag testa, verkar som ett kanon recept. kramisar

    SvaraRadera
  7. Det går jättebra att byta ut philadelphia-osten mot laktosfri naturell creme cheese om man vill göra dom laktosfria men inte skippa frostingen :)

    SvaraRadera
  8. Jessica: Tack för påminnelsen! Jag har provat någon gång och smaken är helt ok men frosting på laktosfri creeme cheese blir rinnigare så det går inte att spritsa men man kan ju smeta ut med lite kniv!

    Numera äter min son mjölkfritt men det finns en mjölkfri Tofuline creeme cheese som jag måste testa snart, har inte hunnit.

    SvaraRadera
  9. Hejsan.

    Jag skall ha kalas här hemma i veckan och tyckte dina morotsmuffins och morotskaka i långpanna såg riktigt goda ut.

    Är morotskakan i långpanna lika fluffiga och goda som du beskrev med muffinsarna?

    Är själva frostingen/cremen sådär krämigt mjuk och god?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym! Jag det skulle jag säga! Däremot är långpannekakan lite svårare att skära upp, just pga det. Så vill du inte drälla runt så rekommenderar jag muffinsen alternativt morotskakan som är gjord i springform. Alla har samma recept som bas.
      Receptet med kakan i springform hittar du här (halva långpannekakan):
      http://frostrosor.blogspot.se/2011/05/morotskaka-med-philadelphiafrosting.html

      Ja frostingen är mjuk och god. Tänk på att låta smöret stå i rumstemperatur så att det är riktigt rumsvarmt. Detta innan du vispar ihop frostingen. Annars kan det bli klumpar!

      Lycka till med kalasbakandet!

      Radera
  10. Supergod smak! Tyckte dock glasyren va aningen rinnig.. Försökte spritsa men rosorna höll inte formen länge :/ ska testa o vispa längre nästa gång :) kanske även riva i lite morot i glasyren?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mer florsocker/smör i glasyren gör den fastare. Men var försiktig med florsockret så att det inte blir översött. Lät spännande med morot i glasyren. Själv brukar jag ibland pudra på lite kanel på glasyren eller strö över flagad mandel.

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.