torsdag 27 juni 2013

Kretasouvenirer


Jag tänkte att ni skulle få se lite greklandssouvenirer idag! 
Nu var det ju ett tag sedan vi var iväg och en del av detta är redan uppätet. Men en liten souvenirrapport måste ni ju få. 

Det mysigaste med det vi köpt är att vi vet var det mesta är gjort. Vi stannade till vid en ”olivoljefabrik” och köpte olja, vid vägkanten köpte vi vild-oregano och vid apelsinodlingarna syltad bergamott. Ja, ni hör ju. Det låter ju som en idyll. Kan varmt rekommendera att hyra bil om ni är på Kreta och upptäcka annat än turistorterna. 
Min resväska hem fylldes med ätbart, som alltid!

Torsdagskväll och det är en arbetsdag kvar innan det är dags att kicka igång en välförtjänt långledighet! Full fart mot helgen!

 Från vänster "mountain tea", olivpasta, 
i glasburken syltad bergamott (ljuuuvlig!), 
marmeladaktigt godis med citrussmak 
och kretensisk olivolja.

Kretensiska oliver med örtsmak, hårdost från bergen 
gjord på getmjölk och vildoregano 
(vanlig oregano kan slänga sig 
i väggen, denna doft är fantastisk!)

10 kommentarer:

 1. Mums, så mycket gott! Ha en fin fredag.

  SvaraRadera
 2. Hej! Har nyligen hittat till din blogg, och här verkar vara mycket gottigheter! Det är bara en sak jag undrar, bakar du i varmluftsugn eller har du över-undervärme? Kan vara bra att veta innan jag sätter igång med bakningen. Har ju viss betydelse för temperaturen. =)
  Trevlig helg önskar jag dig! /Caroline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Caroline! Vad roligt att du hittat hit till mig! Jag bakar i vanlig ugn dvs över- och undervärme.
   Lycka till med bakandet! Trevlig helg!
   /Anna - Frostis

   Radera
 3. Vilka bra souvenirer, ätbart är bra för då kommer de verkligen till användning! Den där osten skulle jag vilja smaka...

  SvaraRadera
 4. Hej
  Hittade din blogg när jag googlade på Kalives och det verkar vara en lyckoträff med massor av smaskiga recept. Kommer att prova dina kalljästa frallor.
  Ser väldigt gott ut, verkar som om min resväska kommer att vara full med godsaker på vägen hem från Grekland. Brukar släpa med mig kryddor i stora mängder från våra resor.
  Vi ska till Kalives i augusti är det något speciellt du kan rekommendera ?
  Hälsningar Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, grattis till ett bra resmålsval! Jag tror att ni kommer att bli överförtjusta i Kalives! Eftersom ni åker med solresor, tror jag att ni bor på Mistrali vid sandstrandspromenaden. vi bodde inte där men det ser helt ok ut. Väldigt nära där ligger Il Forno, en härlig vedugnspizzeria med trevlig personal. Värt att besöka minst en kväll!
   Annars tycker jag att byns bästa restaurang är Mythos. Den ligger in mot byn på huvudgatan, på havssidan, och har även sittplatser under tak vid klipporna. Skylten till restaurangen är ganska diskret, så spana noga. Missa inte de goda förrätterna såsom t.ex. ostkroketterna och lantkorvarna. Här finns lite bilder från maten: http://www.frostrosor.nu/2013/06/mathalsningar-fran-kalives.html

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.