Här kommer äntligen receptet på kardemummakransen med
vanilj, som jag bakade förra helgen tror jag att det var. Ja, ibland blir en
del bilder liggandes ett tag och man får inte ändan ur vagnen. Lathet heter det
nog visst! Så nu tänkte jag närmaste veckan göra en drive och lägga upp lite
finfina recept, som blivit liggandes ett tag.
Hoppas din helg varit skön och du får se framemot en skön
vecka!
Kram på dig vännen!
Kardemummakrans med vanilj, 1 krans
Vetedeg:
2 ½ dl mjölk (eller mjölkfritt alternativ)
25 gram jäst (1/2 paket)
½ tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
Cirka 7 ½ dl vetemjöl (mjöl går aldrig att ange exakt, känn efter själv)
75 gram smör
Lite extra mjöl till utbakning
Fyllning:
75-100 gram smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma (kardemummakärnor som du mortlar)
1 msk marsánkrämpulver, kan bytas ut mot en extra tesked vaniljsocker + 2 tsk majsstärkelse (maizena)
Toppning:
Uppvispat ägg (kan uteslutas)
1 tsk nystött kardemumma
2-3 msk strösocker
Lös upp jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt socker, salt och kardemumman. Arbeta in mjölet. Smält smöret och låt det svalna lite. Häll smöret över degen och knåda degen tills smöret sugits in av degen. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter, gärna 45 minuter. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.
Kavla ut degen till en avlång platta, kleta på fyllningen och vik ihop degen i tre delar. Skär sedan degen i tre delar på längden och fläta ihop till en fläta. Forma till en ring och lyft över cirkeln i en smord sockerkaksform. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter, pensla och strö på kardemumma och strösocker. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter. Tiden är svår att ange men tänk på att det blir mycket bulle på liten yta så ta inte ut kransen för tidigt.
2 ½ dl mjölk (eller mjölkfritt alternativ)
25 gram jäst (1/2 paket)
½ tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
Cirka 7 ½ dl vetemjöl (mjöl går aldrig att ange exakt, känn efter själv)
75 gram smör
Lite extra mjöl till utbakning
Fyllning:
75-100 gram smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma (kardemummakärnor som du mortlar)
1 msk marsánkrämpulver, kan bytas ut mot en extra tesked vaniljsocker + 2 tsk majsstärkelse (maizena)
Toppning:
Uppvispat ägg (kan uteslutas)
1 tsk nystött kardemumma
2-3 msk strösocker
Lös upp jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt socker, salt och kardemumman. Arbeta in mjölet. Smält smöret och låt det svalna lite. Häll smöret över degen och knåda degen tills smöret sugits in av degen. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter, gärna 45 minuter. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.
Kavla ut degen till en avlång platta, kleta på fyllningen och vik ihop degen i tre delar. Skär sedan degen i tre delar på längden och fläta ihop till en fläta. Forma till en ring och lyft över cirkeln i en smord sockerkaksform. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter, pensla och strö på kardemumma och strösocker. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter. Tiden är svår att ange men tänk på att det blir mycket bulle på liten yta så ta inte ut kransen för tidigt.
Om du upplever att
beskrivningen på hur man flätan är krånglig, så kan du kika HÄR>>. Där finns lite bilder, där principen är
densamma fast bullarna är mindre. Kom dock ihåg att du här ska skära den vikta
degen på längden.
Åh va god den här kakan verkar. Den ska jag testa att göra framöver. Jag älskar kardemumma i vetebröd. Tack för en fin och trevlig blogg! /Anna J
SvaraRaderaJa, kardemummma är ju sååå gott! Tack för din fina hälsning Anna!
RaderaSer mycket god ut! Ha en fin kväll!
SvaraRaderaTack!
RaderaJodå, det kände vi igen, både foton och recept som blir liggande ett bra tag ibland, nästan så man både gömmer vad det var man gjorde och när:) Vi brukar också ta en sån där röjardag i kameran då och då och köra igenom alla bilder, det tar sin lilla tid...
SvaraRaderaSå fin krans du fick till, det verkar minsann inte helt lätt att göra den så fin!
Kramar
Skönt att höra att det är fler som behöver röja i kameran emellanåt!
RaderaJag älskar kardemummasmaken i bullar. Gärna nystött hel kardemumma, mums!
SvaraRaderaKram kram
Eller hur!
RaderaStor kram!
Vilken rejäl kaka, kan tro att den blir saftig och god... Kardemumma är ju så gott också!
SvaraRaderaHa en bra vecka!
Hoppas din vecka också varit skön Sara!
RaderaÅh, skulle kunna äta hela din kardemummakrans nu på studs. Ser farligt god ut. Kram!
SvaraRaderaSorry, tyvärr uppäten! Jag bjuder gärna in dig nästa gång det vankas kardemummabak!
RaderaTack för ett perfekt recept ! Supergott:)//Mammabeige
SvaraRaderaTack för en finfin hälsning Mammabeige!
RaderaVilken fin kaka du fått till. Kardemumma är verkligen gott!!
SvaraRaderaJa, vem har inte en hel hög med recept som väntar på att läggas ut på bloggen, man har ju tyvärr inte tid med det varje dag!!
Kram
Hej, har hittat dig och din fantastiska kardemumma-krans genom en vän. Bakade den i torsdags och det blev succé, så nu ska jag baka den igen. Sen ska jag gå igenom din blogg och se om jag hittar andra godsaker. Tack!
SvaraRaderaHej Sara! Vad kul att du hittat hit till min blogg och så härligt att kransen föll dig i smaken! Hoppas du hittar fler recept som du blir nyfiken på!
RaderaOch tack för hälsningen - jag blir alltid lika glad när nöjda läsare ger sig till känna!
Hej, jag hittade dig och din fantastiska kardemumma-krans genom en vän. Jag bakade den förra veckan och det blev succé, så nu ska jag baka den igen. Tack! Snart ska jag läsa igenom hela din blogg för att hitta fler godsaker.
SvaraRadera