torsdag 28 februari 2013

Solskensbullar


Ja, vad passar väl bättre än solskensbullar nu när det känns som att solen och ljuset äntligen återvänder! Ljuvligt! Detta får mig på gott humör trots att vabb-träsket här hemma fortsätter. En liten kruppis, vår 2-åring fick det jobbigt med andningen och skällande hosta igår kväll/natt, så det bar av till barnakuten för inhalering. Mormor ställde upp och sov hos 4-åringen, så att vi båda fick åka in med lilleman, tack! Hemma igen men idag är vi ganska trötta och slitna och tassar runt här i mjukiskläder. Det är en sömnig atmosfär i hela huset.

Men nu åter till solskensbullarna. Minns att solskensbullar även har andra namn, några som ni känner till?

En vanlig vetedeg med en massa kardemumma rullas till bullar. Sedan trycker man ner ett hål, som fylls med vaniljkräm. Jag brukar använda kokmarsán och piffa till den med lite extra vaniljsocker. Efter gräddning doppas bullarna i smält smör och därefter även socker. Riktiga lyxbullar. Dessa är dessutom perfekta att frysa in efter gräddning. När man tinat upp de är det bara att smör- och sockerdoppa dessa!

Här kommer receptet!

Solskensbullar, 20-25 stycken

700 gram vetemjöl (12 dl)
300 gram mjölk (3 dl) (jag använde havredryck)
100 gram smör (jag använde mjölkfritt margarin)
30 gram jäst (drygt halva paketet, blå jäst)
1 ½ tsk salt
30 gram (2 msk) kardemummakärnor (stöt själv i mortel)
120 gram (1 ¼ dl) strösocker
1 ägg

Fyllning:
1 sats vaniljkräm (jag använder Ekströms kokmarsán + 1 tsk vaniljsocker)

Topping:
Smält smör (eller mjölkfritt margarin)
Strösocker

Smält smöret, häll i mjölken och värm blandningen fingervarm och lös upp jästen i den. Tillsätt salt, kardemumma, socker, ägg och mjölet. Knåda degen i 10-15 minuter. Låt degen vila under bakduk i 30 minuter. 
Dela degen i bitar om cirka 60 gram (det blir 20-25 bitar). Rundriv bitarna, vilket du gör genom att kupa händernas insidor och dra lite i degen och vika den under, så att du får en slät och spänd yta upptill. Forma och rulla sedan bullen med lätt kupad hand mot bakbordet. Lägg bullarna på ett mjölat bakbord, täck över med plastfolie i 10 minuter. 
Ta därefter fram bullarna, platta till dem lätt med handen och lyft över på bakplåtpappersklädda plåtar. Ställ två glas med kokande vatten på plåten och täck hela plåten med bakdukar (gör så att degen inte torkar). Låt bullarna jäsa under bakduken i 60 minuter. 
Gör under tiden vaniljkrämen och rör ner vaniljsockret i den när krämen svalnat. Fyll en spritspåse med vaniljkrämen, tryck ett hål i varje bulle med fingret, och fyll hålen med vaniljkräm. 
Grädda bullarna på 225 grader i 7 minuter. Låt bullarna svalna innan du doppar de i smält smör (eller penslar med smält smör) och doppar i strösocker.   


11 kommentarer:

  1. Nu blir jag faktiskt lite sötsugen ändå. De ser riktigt goda ut! Men det är nog lika bra att jag inte har alla ingredienser hemma.

    SvaraRadera
  2. Men åhh vad du läskar! Jag har inte bakat några sådana själv men ätit ibland förr om åren... mums!

    SvaraRadera
  3. Solskensbullar är så himla gott!
    Det blir nog till att baka det snart :)

    SvaraRadera
  4. Men jisses så himla gott!!! Får hamna på "att-göra-listan". Har även sparat ditt recept på polarkakorna som såg så goda ut:) Tack för alla fina recept & inspiration! Kram:)

    SvaraRadera
  5. Åh så gott! Dessa är en favorit. Vet du om man kan frysa dem?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går jättebra att frysa bullarna. Men doppa i så fall inte bullarna i smält smör och socker. Det kan du istället göra när du plockar fram bullar ur frysen och tinar dem.
      Lycka till med baket!

      Radera
  6. Men gud så gott! Måste hem och baka med det samma!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.