fredag 10 augusti 2012

Rulltårta på höjden



Idag har dagen gått åt till bak och städ! Imorgon vankas kalas för N 2 år och A, som blir 4 år just imorgon. Vi blir en hel del barn och vuxna! Skoj!
Igår gjorde jag en rulltårta på höjden för att fira N 2 år. Den passade hans önskemål ”Vit tårta mamma och choklad och mansikkkaaa (jordgubbar)!” Rulltårta är perfekt att göra om man vill komma lätt undan och så kan man ju ordna rulltårtsbakelser, rulltårtsstubbe eller som i det här fallet rulltårta på höjden!

Rulltårta på höjden

Rulltårtsbotten:

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk eller mjölkfritt alternativ

Fyllning:

3 dl skivade jordgubbar + 1 msk strösocker
½ portion kokmarsánkräm

Garnering:

Grädde (vi använde alpros vispbara, som är mjölkfri)
Jordgubbar, hallon, blåbär
Riven choklad

Börja med rulltårtsbotten. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat bunke. Vänd ner mjölblandingen i ägg-sockerblandningen och avsluta med att tillsätta mjölken och vänd runt så att allt blandas fint. Vik in och uppåt 1-2 cm på varje sida av ett bakplåtspapper så att du får som en form för smeten. Bred ut smeten däri och grädda mitt i ugnen på 250 grader i cirka 5 minuter. Passa botten så att den inte blir bränd. Stjälp upp botten försiktigt på ett sockrat bakplåtspapper. Pensla papprets kanter med kallt vatten och en bullpensel. Då är det lättare att dra loss bakplåtspappret.
Lägg upp den avsvalnade rulltårtsbotten på t.ex. en bricka. Lägg på marsankrämen och de skivade jordgubbarna. Rulla ihop på längden, packa tätt i bakplåtspapper och plastfolie så är det lätt att få en bra form på rulltårtan om den blivit lite sned och vind under rullningen. Ställ kallt rulltårtan medan du förbereder garnityren.
Skiva rulltårtan. Klicka grädde på skivorna och toppa med bär och riven choklad. Bygg en rulltårtstårta på höjden enligt önskemål och avsluta med t.ex. flaggor.



6 kommentarer:

  1. Åh det där såg jag i Hembakat och har varit sugen på sen dess.... Och jag har bakat rulltårta i flera dagar nu. Det kankse blir en sån snart. En höstig variant med äppelmosrulltårta, karamelliserade äpplen och nötter....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va? Var det en rulltårta på höjden i hembakat? Hade jag ingen aning om. Tur att jag inte försökte ta patent på min tårta! :-D

      Radera
    2. Yepp! Jag besökte mina föräldrar för ett tag sedan och mamma är en fena på rulltårta - jag och pappa kom med massvis med små tydliga hintar och viftningar med tidningen men det dök aldrig upp nån rulltårtetårta...

      Radera
  2. Det ser festligt ut och rulltårta är ju så enkelt att baka.

    SvaraRadera
  3. Det är så enkelt och gott med rulltårta!!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.