söndag 26 augusti 2012

Bostongurka



Hej!
Hoppas att din helg varit bra!

Jag har njutit av ledigheten tillsammans med min familj. I fredags inledde vi med en familjekväll inne i Stockholm och hamnade på den indiska restaurangen Indira. Rekommenderas varmt! Avslappnad härlig miljö och riktigt god mat! Även barnen uppskattade att äta chipsbröd (papadams) med mango chutney och de kryddiga smakerna i grytorna. Brukarna ni ta med era barn på restaurang? Vi tar alltid med barnen, därför brukar valet sällan hamna på små intima, romantiska ställen. Istället blir det på ställen där det är ok med lite ljud, gärna något annorlunda och spännande. Äta med pinnar är poppis liksom fredagens indiska mat. Även ställen med plockmat gillar våra killar.

Igår stod jag och gjorde i ordning bostongurka på västeråsgurkorna som vi fick av mina föräldrar tidigare i veckan. Vi har redan hunnit tjuvsmaka på bostongurkan igår när jag gjorde korv i ugn, med kokt potatis och senapssås och idag när det blev grillade hamburgare och oj vad god bostongurkan blev. Såå mycket godare än köpt! Rekommenderar er varmt att testa! Självklart går det bra att halvera eller kvarta receptet!

Bostongurka

2 ½ kg västeråsgurka
300 gram gul lök
1 stor röd paprika
½ kruka hackad dill
½ påse gula senapsfrön (Santa Marias)
 2 dl ättiksprit, 12%-ig
1 ½ msk salt
500 gram syltsocker

Lägg gurkorna i vatten över natten så är det lättare att skrubba rent dem dagen därpå. Tvätta gurkorna ordentligt så att det inte är någon sand kvar på dem. Hacka gurka, lök och paprika samt dill. Jag hackade för hand men har man en maskin för det kan man gärna använda den. Häll hacket i en kastrull, häll över ättika, salt och senapsfrön. Värm upp blandningen och tillsätt sedan syltsockret. Låt koka i 10 minuter, rör lite då och då. Sleva upp blandningen i glasburkar och sätt på locket. Låt svalna i rumstemperatur innan du ställer burkarna i kyl. Förvaras i kyl! OBS! Använd rena burkar. Rena burkar får du t.ex. om du diskar burkar och lock i diskmaskin på 70 grader.  


10 kommentarer:

  1. Mums vad gott och fräscht med egen bostongurka! Duktig du är! :-)
    Angående restauranger håller jag med. Jag föredrar egentligen att äta hemma men när vi äter på restaurang har vi oftast med barnen så det är barnvänligt som gäller! :-) Kram Carro

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barnvänligt ska det vara, men det kan ju innebära annat än bara McD eller pizza.

      Radera
  2. Oj så gott!!! Har aldrig gjort egen bostongurka, men nu blev jag riktigt sugen på testa:) Är inget jättefan av köpt bostongurka och använder det bara när jag ska göra remouladsås eller hamburgerdressing, men denna skulle jag säkert älska!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag säkert! Och man kan ju göra en liten sats!

      Radera
  3. Mmmm så smarrigt det här såg ut att vara! Kan man lägga in en beställning på en liten burk? ;) Jag är helt klart övertygad om att den är sjuttioelva gånger godare än den köpta! :)

    Det är mycket som får stå åt sidan i vårt kök nu pga. planerandet av ett nytt kök som tar all energi och som tyvärr bara tycks bli dyrare och dyrare... Men igår lyckades vi faktiskt göra ett kap, en inbyggnadsugn för halva priset där de reade ut pga. ombyggnation :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara att komma och hämta!
      Låter spännande men jag minns känslan! Även när det gäller pengarna... skönt att hitta en hel ugn till halvt pris!

      Radera
  4. Vad häftigt att göra egen bostongurka! Det måste ju bli kanongott. Hur är hållbarheten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag räknar med ett par månader iaf. Det gäller att använda rena burkar och bra råvaror såklart. Och om man inte tror att man hinner äta upp allt inom den tiden, så går det ju bra att tillsätta lite natriumbensonat för att öka hållbarheten.

      Radera
  5. Wow, vad roligt med hemmagjord bostongurka. Har jag nog aldrig sett förut. Blev sugen på att göra men skjuter nog på det till nästa år...

    SvaraRadera
  6. Åh, du är så duktig! Kommer sno det här receptet och göra om det lite. Min sambo tål inte paprika så han får inte äta bostongurka längre, och sörjer det. Så nu ska han få det =) Samt att jag älskar allt som är hemmagjort!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.