lördag 7 januari 2012

Vitlöksdoftande citronkyckling i lergryta

 Fantastiskt solsken idag både ute och i sinnet!
Bjuder er på gårdagens lunchrätt en kyckling i lergryta, som jag spetsade med citron, gul lök, timjan, vitlök och honung. Jag brukar fylla hålet i kycklingen med mumsigheter; denna gång med citrontärningar och skivad lök. Sedan brukar jag göra ett kryddsmör som jag gnider in kycklingen med. Nu var det ett bra tag sedan som vi åt helstekt kyckling eller lagade mat i lergrytan. Så det smakade riktigt gott!

Fonden som blir i botten på grytan är god att använda som såsbas. Sila fonden genom en sil, fiska upp det rena fettet som stiger upp till ytan. Har ni gott om tid på er kan ni låta fonden stå i kylskåp. Då kommer fettet att stelna och stiga upp till ytan. Då är det bara att lyfta bort hela fettlagret, så har man ren fond kvar. Sedan är det bara att koka ner fonden, tillsätta en gräddskvätt i och eventuellt reda såsen lite med maizena.

Väldig åtgång på gelé hemma hos oss. Så till den grad att all sommarens gelé nu är uppäten. Tur att det fanns rödvinbärssylt kvar. För den fungerade också jättebra som tillbehör till kycklingen.

Vitlöksdoftande citronkyckling i lergryta, 4 portioner

1 hel kyckling, färsk eller fryst och upptinad i kylskåp

Kryddsmör:
25 gram smör eller margarin, rumsvarmt
Skalet från en citron (använd resten av citronen i fyllningen)
3 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk torkad timjan
2 tsk flytande honung
½ tsk salt
Svartpeppar

Fyllning:
1 citron (använd det som blir kvar när du rivit skalet till smöret)
2 gula lökar
1 tsk torkad timjan

Sänk lergrytan i kallt vatten i 20 minuter. Blanda ihop ingredienserna till kryddsmöret. Sedan skär du citronen i tärningar och skalar och skivar löken. Fyll kycklingen med citrontärningarna och löken. Det som inte får plats inne i kycklingen kan du lägga i botten på lergrytan. Lyft upp grytan ur vattnet. Sätt ner kycklingen i grytan. Bre på kryddsmöret på kycklingen. Häll över eventuell fyllning i botten på grytan. Sätt på locket och ställ in kycklingen i en kall ugn (annars kan lergrytan spricka). Sätt ugnen på 200 grader och tillaga kycklingen i 60-75 minuter. Kycklingen ska nå upp till 80 grader, då är den klar.
Gör en sås på fonden. Se beskrivning högst upp i detta inlägg.



16 kommentarer:

  1. Smarrig lergryterätt! Tack för tipset. Nu känns det som om vår lergryta ännu en gång håller på att damma igen...

    SvaraRadera
  2. Lergryta det blir ju underbar mat i den

    SvaraRadera
  3. Lergrytan, en kung i köket! Citronkyckling blir verkligen så gott.

    SvaraRadera
  4. Erica AKA Tomtens Dotter: Tack!

    Fröken Dill: Dags att damma av den igen då!

    Kardemumma Gumman: Tack!

    Millas Hälsoblogg: Ja, visst blir det! Allt blir gott i en lergryta!

    Mårtenssons kök: Ja, gillar citronkyckling och det blev gott med vitlöken till!

    SvaraRadera
  5. Citronkyckling, mums! Det doftar himmelskt i köket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst gör det! Detta är fantastiska dofter!

      Radera
  6. Jag tänker testa denna kyckling på 3 olika sätt.
    1) Lergryta.
    2) Stekpåse.
    3) Grillen. (INTE den i ugnen!)

    Mia.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härliga planer! Rapportera gärna här sedan när du testat. Är speciellt nyfiken på kycklingen som du ska tillaga på grillen!

      Radera
    2. Det skall vi faktiskt göra idag! :-D
      Men då vi inte har alla dina ingredienser hemma, så får det bli inspiration från dig varvat med mina egna ideér.

      Vi har en liten (bärbar)grill som vi brukar grilla kyckling i, liggandes på folie.
      Idag lägger jag kycklingen på en pytteliten braspanna, så att smöret kan smälta ner där.
      Sedan kan jag ta den och göra sås på.

      Tyvärr är vårt fasta margarin slut, så jag får använda flytande margarin.
      Jag tänker även snitta skinnet och lägga lite gott mellan skinnet och köttet.

      Men en sak är säkert, och det är att citron och vitlök skall vi ha iaf! <3 :-)

      Hade varit kul att kunna visa dig bilder på mitt sätt att tillaga detta.

      Radera
    3. Ojojoj, det låter ju sanslöst gott! Får man komma på en sen middag? :-)
      Och ja, får man inspiration från andra, så spinner man vidare sedan och uppfinner något eget! Det brukar sluta bra!

      Radera
  7. Mias Vitlöksdoftande citronkyckling med inspiration från Frostrosor, 4 portioner

    1 hel kyckling, färsk eller fryst och upptinad i kylskåp

    Kryddsmör:
    25 gram flytande margarin.
    Skalet från en citron (använd resten av citronen i fyllningen.
    3 vitlöksklyftor, pressade.
    1 tsk torkad rosmarin.
    1 stor matsked röd vinbärsgele a´la Frostrosor.
    Nästan en halv röd paprika.
    ½ tsk örtsalt
    Svartpeppar

    Fyllning:
    1 citron (använd det som blir kvar när du rivit skalet till smöret)
    1 gul lökar
    2 vitlöksklyftor, hela.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men smaskens, jag kommer genast över!
      Och menar du på fullaste allvar att du har hemkokt röd vinbärsgelé kvar från förra sommaren? Jag blänger redan på rödvinbärsbusken och beordrar bären att mogna. Min gelé är slut för länge sedan!

      Radera
  8. Nej, nej. Jag gjorde gelén häromdagen och den är supergod.
    Det var första gången i mitt liv som jag gjorde det.

    Jag är där och smakar på den hela tiden, vilket jag aldrig har gjort förr med varken köpt gelé eller sylten och marmeladen som jag gjorde förra året på andra bär.

    Detta är vår andra sommar i sommarstuga, så jag håller på att lära mig en hel del.
    Googlar, söker, finner och testar nytt hela tiden.
    Har ju livsmedelstekniskt utb, konsumentekonomisk utb & kallskänksutb, i bakgrunden, så intresset finnes.

    Har förresten skapat en grupp på FB som heter "Mina Recept!".
    Den gruppen har jag istället för en grupp.

    Förresten... vi bor i Skåne, utanför Malmö.
    Jag har inte kollat upp vart du bor, men kanske ligger bärmognaden lite senare där du bor!?.

    Jag berättade för min karl att jag hade hittat kycklingreceptet genom en blogg.
    Han sa att: "Då har vi ju ätit bloggkyckling!" :-D <3

    Jag tog några bilder på hur vi gjorde denna kyckling & jag tänker lägga ut det om någon dag i min recept-grupp på FB.
    Har du FB, så gå gärna med i gruppen.

    Kycklingen blev väldigt saftig och god. Utsökt! <3

    Tack för många fina recept i din blogg.

    Kram, Mia.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen Mia,
      Ja, den gelén blir verkligen god, så koncentrerad smak. Mina barn vill äta den som den är. Får gömma burkarna. Jag bor utanför Stockholm, så här är bären inte mogna ännu.
      Wow, vilka fina utbildningar du har! Kul att testa nya saker på stugan. Låter som en bra semestersysselsättning.
      Härligt att kkycklingen blev bra! Bloggkyckling, hihi!
      Jag gick med i din grupp nyss, som mig själv. Tydligen går det inte att bli medlem om man har en sida. Min blogg har en facebook-sida, adressen är: www.facebook.com/Frostrosor Där brukar jag lägga in länken, när jag skrivit ett nytt blogginlägg, och ibland lite annat gottigt.

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.