onsdag 4 januari 2012

Philadelphiabullar vintercitrus

 Wow, vilken respons det blev på bloggens Facebook-sida när jag laddade upp en bild med en plåt nybakta philadelphiabullar! Gilla-knappen användes flitigt! Jag önskar att ni alla varit närmare, så hade jag bjudit på gott fika!
Svängde ihop dessa bullar idag då det vankades besök av min kompis och hennes dotter. Det är ju alltid trevligt att bjuda på gott fika när man får besök! Dessutom var det överdrivet länge sedan jag gjorde philadelphiabullarna senast!Här ser ni ett inlägg på när jag gjorde bullarna för första gången HÄR >>
Efter det startades en philabullerevolution! Kul! Nu hittar man detta recept på många många matbloggar! Men för gamla goda tiders skulle så lägger jag upp receptet igen!

Dessutom fick bullarna idag en twist, som absolut inte sänkte dem. Det är nästan så man inte vågar säga det men dessa slår nog orginalet! Skillnaden? Inget ägg (glömdes bort), 1 tsk kardemumma (bara för att det är gott), skalet från 1 citron och 1 clementin (för att ge dem en fräsch säsongston). För er som aldrig bakat dessa! Gör nu det för det är så värt det plus superenkelt. Och för er som smakat men inte testat med citrusskal! Ge bullarna en vintercitrus-smak!

PS. Dessa bullar går utmärkt att baka mjölkfria eller laktosfria. Ingman har ett sojapålägg som liknar färskost och heter Tofuline. Valio har en laktosfri färskost. Mjölk och smör byts ut mot laktosfria eller mjölkfria alternativ.

Philadelphiabullar vintercitrus

Bulldeg:
150 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
1 paket jäst
1 ägg (kan uteslutas, gjorde det idag med bra resultat)
1 tsk nystött kardemumma (ej i orginalet)
1 ¼ dl socker
1 tsk salt
11-12 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gram smör eller margarin
2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
100 gram philadelphiaost eller annan naturell färskost
Skalet från en liten citron (ej i orginalet)
Skalet från en clementin (ej i orginalet)

Smält smör i en kastrull, häll sedan i mjölken och låt det hela bli fingervarmt. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt. Ha i vetemjölet lite i taget och arbeta in den i degen, knåda en stund. Degen blir ganska lös, nästan som en smet. Det ska vara så. Strö över lite vetemjöl på degen. Låt degen jäsa i 30 minuter. Platta sedan ut degen i en svart smord långpanna. Använd lite mjöl på handflatan om degen är väldigt kletig. Gör 42 hål (6x7) och fördela fyllningen i hålen (drygt 1 tesked i varje hål). Jäs i minst 15 minuter igen. Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda sedan 15-20 minuter i 200 grader. Skär den avsvalnade plåtbullen i 42 bitar.


18 kommentarer:

 1. Åh, de låter ju jättegoda - det måste jag testa nästa gång jag köpt hem philadelphiaost!

  SvaraRadera
 2. Ja men du kan ju inte läska med en plåt full med goda bullar så här mitt i veckan! :-D

  Jag har kommit på en lösning (troor jag) till länkbekymmerna på FB. Logga ut och sedan in igen och därefter lägger du upp länken.

  SvaraRadera
 3. Jag har favoritat dina philadelphiabullar för länge sedan, blev påmind nu. Måste göra de så fort jag får ett bra tillfälle. Låter så gott! :-)
  God fortsättning på nya året! :-) Kram Carro

  SvaraRadera
 4. Jag erkänner att jag tillhör den skaran som faktiskt inte bakat dessa ännu!! Men jag har varit på väg ett par gånger. :D Men nu har du ju gett mig huvudbry...vilka ska jag baka först??!!

  Ha en bra dag!!/Åsa.

  SvaraRadera
 5. Vad underbara bullar och låter sjukt gott med philadelphia, citron och mandarin. Måste testa dessa. Jag har lite baka bullarfobi efter att ha testat och misslyckats några gånger, vill ju att de ska vara både snygga och goda. Men sådär som du gjort i långpanna och klicka på röran, det borde jag ju klara...

  SvaraRadera
 6. Susanne: Ja, gör det!

  Remsan: Vadå? Det var ju lillördag igår ;-) Tack för tipset om länkningen. Ska testa!

  Carro: Härligt, glöm inte att rapporterat när du bakat dem!

  Hovkonditorn: Ja, visst gör dem!

  Åsa/En sida med mat: Kanske 50/50 av båda? :-)

  Kanel och vanilj: Och smakar också vill jag lova!

  Linda - Matstugan: Svårt att misslyckas med dessa tror jag! Lycka till!

  Cupcakesfluffan: Och smakar ännu bättre!

  SvaraRadera
 7. Men jisses vad gott det där såg ut =).
  Önskar även dig en härligt fin dag,hoppas att solen lyser hos dig oxå.

  Kram Thess

  SvaraRadera
 8. Jättesmarrigt! Måste jag prova att göra någon dag.:-)

  SvaraRadera
 9. Jättegott! Jag gillar att baka långpannebullar och -kakor!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 10. Hej igen!
  Du har fått en award från mig =)
  Titta in så får du se.

  Kram Thess

  SvaraRadera
 11. Här har jag missat något alltså, det ser jag ju! Det får det bli ändring på snarast! Låter verkligen supergott!

  SvaraRadera
 12. Titta in hos Thess: Solen sken så vackert idag! Måste ha varit tack vare din fina hälsning!

  Tant Gul: Ja, gör det!

  Må gott: Jag också! Är ju så smidigt! Trevlig helg på dig med!

  Helena: Ja, du bara måste! En ny favorit vill jag lova! :-)

  SvaraRadera
 13. Mums, dessa ska jag göra!

  Sv: Så kul med kompis från Gujarat, troligtvis vet jag vem det är eftersom vi känner alla från vår region i Sverige! :)

  SvaraRadera
 14. Måste absolut testas. Mmm, så goda de låter!

  Kram Malin

  SvaraRadera
 15. lätt att dessa kommer att testas :)
  ser ju hur smarriga ut som helst :)
  Ha en toppen dag

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.