söndag 8 januari 2012

Wok med fläskkotlett och krispiga grönsaker

 Och så var det söndag kväll och snart slut på långhelgen. Imorgon börjar jag jobba igen efter att ha vabbat i snart en månad. Hoppas att min mans hand ska hålla för att lyfta minstingen (och ibland stora killen också) för det är rätt så mycket lyft varje dag. Upp ur spjälsängen, upp till skötbordet, ner från skötbordet, upp och tvätta händer, upp och ner ur vagnen och matstolen och alla andra lyft man gör hela tiden.

Något annat som får sig ett lyft är woken om man skippar de färdigblandade wokgrönsakerna och istället skär sina egna. Då får man precis det man gillar och den krispighet som faller en i smaken! Det tycker vi om! Dessutom använde jag mig av en bit fläskkotlett denna gång som jag marinerade innan wokandet i en marinad med lika delar soja och sweet chili-sås. Till det lite vitlök, ingefära och en skvätt vinäger så får man en dundergod asiatisk sås. Såsen kan man hälla i woken, marinera med eller servera som ett tillbehör. Här kommer receptet i sin helhet.

Wok med fläskkotlett och krispiga grönsaker, 6 portioner

700 gram fläskkotlett i bit

Marinad:
½ dl kinesisk soja
½ dl sweet chili-sås
1 msk rödvinsvinäger (även andra vinäger fungerar bra)
1 vitlöksklyfta, pressad
1 bit ingefära, riven (kan bytas ut mot 1 krm malen ingefära)

Grönsaker:
3 morötter
2 rödlökar
1 broccolistånd eller motsvarande mängd fryst broccoli (behöver inte tillagas innan, bara tinas)
1 stor burk champinjoner eller färska champinjoner som skivas
1 burk ananaskross

Olja till stekning
Salt och peppar

Tillbehör:
250 gram äggnudlar (okokt vikt)

Skiva fläskkotletten i tunna tunna skivor. Rör ihop marinaden och häll över ¾ delar av den över köttet och rör runt. Skala morötterna och rödlöken. Skär morötterna i tunna stavar och rödlöken i båtar. Dela broccoli i mindre bitar (använd även stjälken). Woka morötter, lök, broccoli och svamp för sig i lite olja. Woka på hög värme. Salta och peppra. Woka sedan köttet i omgångar i lite olja, lägg köttet plant och inte alltför tätt när du wokar det. Woka på hög värme. Det ryker! Bra att skruva på köksfläkten och diska wokpannan mellan varven. Lyft köttet åt sidan.

Koka nudlarna enligt instruktion på förpackningen. Häll av vattnet och häll över i den varma wokpannan. Häll över återstående marinadsås. Lägg över kött och grönsaker. Häll även över ananaskross, inklusive saft. Blanda alltsammans och låt bli varmt.




8 kommentarer:

  1. Håller helt med om att egna grönsaker är så mycket godare än de där geggiga man köper från frysen!
    / Lena

    SvaraRadera
  2. Håller också med ovanstående ang grönsaker. Men ibland måste det gå fort och då blir det gärna frysta...
    Din rätt låter verkligen supergod.

    Ha så bra på jobbet.

    SvaraRadera
  3. Jag älskar wok! Speciellt med nudlar i! Det gör vi ofta här hemma :-)

    SvaraRadera
  4. Ha ha, ja, men det är en god marinad eller hur?! Wokat älskar jag, så det är hög tid att damma av wokpannan. Håller med dig om de färdiga wokmixerna. Det blir betydligt godare och krispigare med färska grönsaker.

    SvaraRadera
  5. Ja, egna grönsaker är klart godast :)

    Hoppas du får en fortsatt fin vecka

    / Jenny

    SvaraRadera
  6. Hmm...den marinaden har jag ibland på kycklingfilé. Gott! Wokmat är jättegott. Jag använder alltid färska eget valda grönsaker. Det är bäst.

    SvaraRadera
  7. Lena: Visst!

    Lätta och goda recept: Absolut! Ibland är tiden den avgörande faktorn!

    ensmakavkarin: Även barnen här hemma föredrar nudlar!

    Remsan: Jajamen, nu får du damma av wokpannan!

    Jenny Matblogg: Detsamma önskar jag dig!

    Tant Gul: Den marinaden kan man säkert ha till mycket. Brukar ha den till laxwok och lövbiffswok också.

    SvaraRadera
  8. Mums, så gott det såg ut. Fast jag ätit restlasagne ikväll så blev jag hungrig när jag såg din wok.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.