onsdag 25 januari 2012

Busenkla fuskiga surdegsbaguetter steg-för-steg och lyxfrukost

 God afton i stugorna runtom i landet! Och utomlands också för den delen! Vintern håller oss i ett stadigt grepp, skönt ändå att vi går mot ljusare tider. För det börjar faktiskt märkas nu!
I lördags kväll kom jag på att jag skulle göra en liten lyxfrukost åt oss söndag morgon. Jag grävde då fram ett recept på ett fusk-surdegsbröd i baguetteform som är riktigt smidigt kom jag fram till. Receptet hittade jag hos Helena, som skriver bloggen Bara en kaka till…

Detta bröd är ju bara så busenkelt att baka att det är löjligt! På kvällen rör man ihop ingredienserna. Obs! Inte knåda, bara röra, täcka över med plastfolie och sedan låta stå i rumstemperatur! Morgonen efter formar man bröden och gräddar dem. Och ååååhhhh så goda dessa baguetter blev! Testa testa! Stoppa i era prova-mappar och spara som favorit! Verkligen värt att prova receptet!
Härlig yta, god smak och hål i brödet, ja ni kan ju titta på bilderna!

Förutom baguetterna så gick jag igång på lyxfrukosttemat med ost, minisalami, marmelader, ägg och fruktsallad – lite fransk frukost skulle man kunna kalla det. Blev riktigt mumsigt. Vissa av er har ju redan hunnit tjuvkika på bilden på bloggens Facebook-sida.
Ha en fortsatt fin vecka!

Busenkla fuskiga surdegsbaguetter, 3 baguetter

3 ärtstora bitar jäst
3 dl ljummet vatten
1 ½ tsk salt
¼ dl vetekli (men jag använde kruskakli, gick jättebra)
ca 7 dl (380 g) vetemjöl special

Lös upp jästen i det ljumna vattnet och rör ner resten av ingredienserna. Degen ska vara rätt så lös. Täck degbunken med plastfolie och låt bunken stå i rumstemperatur över natten. Degen ska stå mellan 5 till 18 timmar.
Påföljande morgon mjöla ett bakbord och stjälp upp degen på den. Vik degen i mitten och se till att bägge sidorna blir mjölade. Dra lätt i degen och forma den till en rektangel, med en storlek på cirka 15x2 cm. Dela degen i 3 lika långa delar och mjöla snittytorna. Vrid degbitarna lätt till baguetter och lyft över på en bakplåtpappersklädd plåt. Sätt ugnen på 275 grader och låt de utbakade baguetterna vila under tiden som ugnen blir varm. Öppna ugnsluckan snabbt, spraya ugnen invändigt upptill och nertill med en blomspruta och ställ sedan in plåten i ugnen. Grädda brödet i 13 minuter i mitten av ugnen. Låt brödet svalna utan bakduk.







16 kommentarer:

  1. det finns ingenting som ser så gott ut som nybakat bröd tycker jag, och din frukostdukning är inbjudande ut,
    kram Irene

    SvaraRadera
  2. Åh, vilket bra recept - perfekt att förbereda på fredagskvällen för att få en lyxig lördagsfrukost!

    SvaraRadera
  3. Så fina baguetter! Har sett detta recept på många bloggar och det verkar vara ett superrecept :)

    SvaraRadera
  4. Vad smart! Låter väldigt enkelt också. Själv ser jag fram emot den färdiga surdeg som det ryktas om att man snart kan köpa i affären. Låter som en bra grej, eller hur?

    SvaraRadera
  5. Hejsan!
    Hittade just hit och återkommer gärna. Hittade ett recept på glaserade småkakor jag vill prova. Tack för recept och en fin blogg!
    Allt gott!
    Lo

    SvaraRadera
  6. Dessa har jag bakat nu tre gånger på lika många veckor. Tycker brödet blir supergott, hård yta och härligt gott inuti! :) Receptet kommer på min blogg också framöver.

    SvaraRadera
  7. Jamän enklare än så kan det väl inte bli. Är de dessutom så goda som du skriver och somd e ser ut att var på dina bilder så måste det vara det mest perfekta brödreceptet som någonsin har skådats. Måste testas någon av de närmaste hlegerna när man kan unna sig långfrukost. Hur sparar du andras braiga receptips. Har du eller någon ana något bra tips?

    SvaraRadera
  8. Vilka läckra baguetter. Verkar vara ett gott recept.

    SvaraRadera
  9. Det ser mycket gott ut! Sparar det här receptet!

    SvaraRadera
  10. Irenes tavlor: Nybakt är ju något alldeles extra. Tack för dukningskomplimangen, jag suger åt mig!

    Susanne: Eller hur! Alldeles perfekt!

    Hovkonditorn: Aha, visste inte att florerade runt på flera ställen. Det ÄR ett toppenrecept!

    Fröken Dill: Färdig surdeg! Låter spännande så länge det är naturligt och inte massa konstigheter tänker jag.

    Lo: Välkommen hit och välkommen fler gånger! Lycka till med kakbaket!

    Blondie: Tack!

    Amy's piece of cake: Då kan vi lägga till "beroendeframkallande"!

    Tant Gul: Ja, utan knåd recept är perfekta, även detta! Testa! Recept på nätet som jag vill testa sparar jag i en egen mapp i Favoriter. Ur tidningar klipper jag ur och lägger i en låda i köket och så tar jag fram dem än gång i månaden och utvärderar om de kvalificerar till att komma med i månadsmatsedeln :-)

    Lätta och Goda recept: Javisst!

    Må gott: Ja, gör det!

    SvaraRadera
  11. Nu har vi sett receptet hos så många fina bloggar så det måste ju verkligen vara hur gott som helt. Om ett bröd kunde rodna så hade nog dessa gjort det, så många uppskattande ord som skrivits om det:)
    Vi måste sälla oss till ert gäng!

    Ha en riktigt fin helg!

    SvaraRadera
  12. Älskar den här typen av bröd som jäser över natten. Har redan en liten samling och nu har jag ytterligare en!

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  13. Det där såg väldigt smaskigt ut,och tårtan i inlägget efter ska vi inte ens prata om ha ha.
    Hoppas du har en skön helg.

    Kram Thess

    SvaraRadera
  14. åh, vad gott! det fick mig att tänka på min barndom då mamma skämde bort oss med nybakat på helgerna :)

    Du får ha en bra kommande vecka och tack för din kommentar på min blogg :)

    SvaraRadera
  15. Å, det där brödet måste provas!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.