måndag 16 januari 2012

Citronstekta kycklingfiléer med örtig squashtagliatelle och pinjenötter

 Ingen klassisk stek denna söndag. Istället blev det kyckling, citronkyckling, igen! Denna gång filéer istället för helstekt. Och varför detta citronanvändande då? Jo, för att citronerna just smakar väldigt gott och det blir en fräsch och härlig smak av dem! Vill du inte göra hela rätten kan du bara riva citronskal och gnida in i filéerna tillsammans med salt och peppar! Smaksensation, goda enkla och rena smaker!
Tillbehöret squashtagliatelle går inte heller av för hackor! Jag hade timjan i kruka kvar så det blev den som åkte ner och gjorde sällskap tillsammans med bland annat pinjenötter och vitlök! Mumsigt värre!

Pasta serverades till men det är nästan överkurs. Fast inte hemma hos oss – pastaälskarnas rike skulle man kunna kalla detta hus för också!

Citronstekta kycklingfiléer med örtig squashtagliatelle och pinjenötter

Citronstekta kycklingfiléer:
4 medelstora kycklingfiléer (sammanlagd vikt på 600-800 gram)
Finrivet skal från 1 citron
½ tsk citronpeppar
Salt och peppar
Olja till stekning

Squashtagliatelle:
2 små squash eller 1 stor
1 gul lök
¾ kruka timjan
Saften från ½ citron
½ dl vatten
2 vitlöksklyftor
½ dl pinjenötter
Salt
Peppar
olja eller smör till stekning

Gnid in rivet citronskal, salt, citronpeppar och peppar runtom kycklingfiléerna. Stek i stekpanna, 4 minuter på bägge sidorna. Lyft sedan över kycklingfiléerna i en ugnsform och ställ in i en ugn som är uppvärmd till 70-100 grader. Kycklingfiléerna ska komma upp till en innertemperatur på 70 grader. Gör under tiden i ordning squashtagliatellen.

Hyvla långa remsor av squashen med en osthyvel. Lägg squashskivorna på en skärbräda, salta rätt så rejält och låt dra i 10-15 minuter. Lägg sedan ner skivorna i ett durkslag, skölj med kallt vatten och låt rinna av. Skala och skiva en gul lök och en av vitklöksklyftorna. Finhacka timjan. Fräs löken och timjan i en panna tills de mjuknar. Häll över i en mixerbunke. Pressa ner citronsaft, tillsätt vatten och mixa till en puré. Smält ett par matskedar smör/olja i en panna, och fräs pinjenötterna i den i en minut. Tillsätt sedan den andra vitlöksklyftan, skivad. Och fräs lite till. Tillsätt därefter purén och squashen och låt bli varmt. Servera genast!

 

2 kommentarer:

  1. Bokmärker direkt! Är citrustokig, så detta lät underbart gott.

    SvaraRadera
  2. Citrussäsong här med så det här måste jag prova!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.