tisdag 3 januari 2012

Frasiga maränger med aningen seg kärna och marängsviss

 Nyårsaftonens första efterrätt bestod av en klassisk marängsviss! Jag kan inte på något sätt ta åt mig äran för den. Det var nämligen min man och min äldsta son, som gjorde marängerna. Glassen, grädden, chokladsåsen och bananerna lade jag dock upp i skålar så fick alla skapa sin egen glasskreation!

Här kommer ändå receptet på marängerna, som mina killar gjorde. Härligt frasiga maränger och aningen sega i mitten. Ni ska inte hänga läpp över äggulorna som blir kvar. För de slängde vi inte, utan gjorde efterrätt nummer två av till tolvslaget. Recept på det kommer också.

Frasiga maränger , 1 plåt

3 äggvitor
1 kryddmått ättika
2 dl strösocker

Vispa äggvitorna i en minut med en elvisp . Tillsätt ättikan och vispa ytterligare en minut. Tillsätt strösockret lite i taget och vispa kraftigare. Vispa tills det blir ett blankt vitt skum. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut maränger i olika former på en bakplåtpappersklädd plåt. Grädda på 125 grader i cirka 30 minuter om marängerna är normalstora. Marängerna är klara när de släpper från bakplåtspappret. Marängerna blir lite gyllene, inte kritvita.

5 kommentarer:

 1. Amy's piece of cake: Speciellt hemmagjorda!

  SvaraRadera
 2. längtar tills jag gör marängerna :)

  SvaraRadera
 3. Vilket var nästa recept? På äggulorna.. nyfiken! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det var länge sedan! Men jag misstänker att de hamnade i en bearnaisesås! Det brukar de göra hemma hos oss!
   Hälsningar Anna - Frostrosor

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.