Det blev som sagt äggulor kvar när marängerna gjorts. Därför fick de ingå i nyårsdessert nummer två – en chokladmousse! Mmm... säger jag bara! Denna var väldigt enkel och snabb att göra. Hade äggulorna i en skål i kylskåpet och det hade blvit vispad grädde kvar från marängsvissen. Tog kanske 5-10 minuter att göra, plus en timme i kylskåpet att stelna. Rekommenderas! Moussen blir kraftig och inte överdrivet söt. Vill man så kan man öka mängden florsocker eller byta ut den mörke chokladen mot mjölkchoklad. Det är säkert gott att servera hallon till, men vi hade inte det, så det fick bli riven vit choklad över istället.
Chokladmousse på mörk choklad, 4 portioner
3 äggulor
100 gram mörk choklad (jag använde 60%-ig)
3 msk kallt kaffe (kan bytas ut mot vatten, apelsinsaft eller annan smaksättning)
1 msk florsocker
2 dl vispgrädde
Vispa grädden. Smält chokladen i ett vattenbad, rör om samtidigt så att den smälter jämnt och inte går upp i temperatur i onödan. Häll upp den smälta chokladen i en annan bunke, använd slickepott. Testa med en termometer så att chokladen inte överstiger 60 grader. Då kan nämligen äggulorna koagulera. Tillsätt en äggula i taget och rör om kraftigt med slickepotten. Det kommer att bli som en klump, så använd därför inte en visp. Allt kommer att fastna i vispen annars. När du tillsatt äggulorna, tillsätter du kaffet (vätskan) och florsockret. Därefter vänd försiktigt ned grädden. Vispa inte, bara vänd, annars går luften ur grädden. Häll upp i serveringsglas. Låt stå i kylskåp i minst en timme. Servera med riven choklad och hallon.
Gud så gott : ) kram Sofia
SvaraRaderaÅh, det vattnas i munnen... Till helgen måste det absolut bli efterrätt, känns det som!
SvaraRaderaSer helt underbart gott ut!
SvaraRaderaSofia: Eller hur!
SvaraRaderaMårtenssons kök: Klart ni ska unna er efterrätt till helgen!
Remsan: Tack!
Det här verkar jättegott. Jag älskar chokladmousse!!
SvaraRadera