Tacka för alla uppiggande krya på dig-hälsningar och tips på husmorskurer! Nu är jag friskus igen sedan några dagar tillbaka! Men torsdagen och fredagen på jobbet bara svischade förbi liksom kvällarna så det har inte blivit några blogginlägg på ett par dagar.
Nu är det dags att bjussa er på ett recept på chokladtårta, som en gång i tiden hade sin ursprung hos en konditor som jobbade samma ställe som min man. Men nu är receptet förvandlat till oigenkännlighet så jag tar mig rätten att döpa om den också.
Denna chokladtårta blir inte som en kladdkaka och den blir inte som en mjuk men ändå kompakt chokladkaka. Denna blir inte heller som tryffel. Den blir som en blandning av allt det, och själva kakan innehåller ju 275 gram mörk choklad. Det märks!
Det finns inga ord som kan beskriva denna chokladtårta, inga bilder heller för den delen. Denna tårta måste avnjutas och sedan betygsättas. Resultatet blir garanterat högt! Vilken tårta! Vilken mängd choklad! Vad ska jag kalla den? Ljuvlig chokladtårta – chokladtårtornas Rolls Royce! Ja, så får det bli!
Önskar er en underbar helg!
Ljuvlig chokladtårta – chokladtårta Rolls Royce, 1 mäktig kaka
Kakan:
200 gram smör
275 gram mörk choklad
½ dl starkt kallt kaffe
4 ägg
2 ¾ dl socker
4 tsk vaniljsocker
1 1/3 dl vetemjöl
Glasyr:
100 gram choklad
¾ dl vispgrädde
Ev. smält vit choklad att ringla över glasyren och göra mönster med.
Smält smör och choklad i ett vattenbad eller på svag värme i en kastrull. Ställ åt sidan. Häll över i en vispbunke. Blanda de torra ingredienserna. Vispa ner äggen och de torra ingredienserna i smeten. Häll smeten i en smörad och bröad eller bakplåtpappersklädd form med löstagbar kant. Formen ska ha en diameter på 22 cm. Grädda kakan på 200 grader i 35 minuter. Ta ut kakan och låt svalna.
Finhacka chokladen till glasyren. Koka upp grädden, dra kastrullen åt sidan. Häll i den hackade och rör smeten slät. Glasera kakan. Förvara kakan i kylskåp.
Vispa ner övriga ingredienser.
Häll i form med 22 cm i diameter, löstagbar kant.
Grädda i 200 grader i 35 minuter. Låt kakan svalna och finhacka sedan chokladen. Koka upp grädden dra kastrullen åt sidan och rör ner chokladhacket. Rör så det blir slätt och smält. Glasera kakan med glasyren. Förvara i kylskåp. Jag har inte provat att frysa kakan.
Oj, ser väldigt, väldigt gott ut! Måste prova den här nån gång :)
SvaraRaderaÅh, den ser så god ut! Gott med kompakta chokladkakor!
SvaraRaderaMen jösses vad GOTT det ser ut! Det här var inte snällt, jag som ska försöka gå ner i vikt. ;-) Men den måste absolut provas någon gång.
SvaraRaderaHa en superfin fortsatt helg! Kram Carro
Oh yes, chokladkakor kan man aldrig få för många fina recept på:)
SvaraRaderaSkönt att mår bättre, hoppas du har en bra helg.
Åh herregud nu blev man så sugen! :)
SvaraRaderaHaha får man göra en beställning tills nästa gång vi träffas... ;)
SvaraRaderaOh, så supersmarrigt det här ser ut mmmums!
SvaraRaderaHar svarat dig ang Hing inne på min blogg!
MUMS : ) kram sugen Sofia
SvaraRaderaDe vattnas i munnen :))
SvaraRaderaden ser väldigt god ut
SvaraRaderaMmm... Låter ljuvlig!
SvaraRaderaBra att du mår bättre nu.
Jag är inte den som är emot mäktiga kakor, tvärtom!!! Älskar också kaffe med choklad. Mums vilken helgkaka. Ha en fin, frisk vecka!
SvaraRaderaDen ser helt otroligt god ut :) Ska testa den någon dag :)
SvaraRaderaALLA: Tack för alla era kommentarer! Denna är verkligen riktigt god! Hoppas ni testar att göra den!
SvaraRaderaåh va god den ser ut,och ja som är så svag för choklad.mums
SvaraRaderaSer fruktansvärt god ut! Tror du man kan göra den med vit choklad? :)
SvaraRaderaEmma: Jag har aldrig testat med bara vit choklad så jag vågar inte uttala mig om det. Generellt så är ju den vita chokladen lite svårare att jobba med, t.ex. när man gör vitchokladskladdkaka.
SvaraRadera