fredag 6 januari 2012

Medelhavsbiffar med en krämig tomatsås på soltorkade tomater

 God kväll på er! Hoppas att er långhelg har börjat fint! Här har vi både hunnit med pulka backen (två gånger) och gå på bio. Det var jag och äldsta sonen, som såg Lejonkungen i 3D. Han tyckte det var väldigt spännande!

Nyss åt vi pizza, som vi beställde på hemkörning! Ingen orkade tänka på middagen efter andra pulkaåkningen i mörkret! Till lunch blev det en citronkyckling i lergryta. Det receptet ska jag också försöka få upp snart. Men först en färsrätt som jag gjorde tidigare i veckan. Ett hittepå-recept är det som blev till i stunden. Gjorde biffar på köttfärs, som fick en smaksättning av örter, soltorkade tomater och vitlök. De biffarna fick sedan simma i en krämig tomatsås och få sällskap av fjärilspasta! Gott förresten att använda soltorkade tomater - i såser, pesto med mera!

Ha nu en riktigt mysig fredagkväll så hörs vi snart igen!

Medelhavsbiffar med en krämig tomatsås på soltorkade tomater

Medelhavsbiffar:
500 gram köttfärs
1 ägg
½ dl ströbröd
1 msk frysta örtkryddor (jag använde italienska örter, Findus)
6 soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta
6 kalamataoliver
Salt
Peppar
Olja/smör till stekning

Hacka de soltorkade tomaterna, kärna ur oliverna och hacka även dem. Lägg ner köttfärsen i en bunken. Blanda ner övriga ingredienser, pressa ner vitlöksklyftan, blanda ihop allt till en smet och forma färsblandingen till biffar. Jag gjorde 6 stycken biffar. Stek biffarna på bägge sidorna i lite smör/olja. Lyft upp de färdiga biffarna och gör såsen enligt nedan.

Krämig tomatsås på soltorkade tomater:
1 msk tomatpuré
6 soltorkade tomater i olja
2 dl grädde (eller havreggrädde) + 2 dl mjölk (eller havremjölk)
½ buljongtärning
Salt och peppar
Ev. maizena till redning

Hacka de soltorkade tomaterna och fräs de i en medelvarm panna tillsammans med tomatpurén en stund. Häll över grädden och mjölken, lägg ner buljongtärningen och red av med lite maizena innan du låter såsen sakta puttra under lock. Lägg även ner medelhavsbiffarna i såsen. Smaka av med salt och peppar. Servera pasta till.



4 kommentarer:

  1. Mmmmmmm skall absolut prova
    Hälsn
    Pia

    SvaraRadera
  2. Allt som har med medelhavet att göra är ju supersmarrigt! Älskar dessa smaker!

    SvaraRadera
  3. Sofia: Tack!

    Pia: Ja, gör det!

    Sofie: Me too! :-)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.