måndag 9 januari 2012

Solros- och morotsbröd i långpanna

 Solrosbröd är jättegott, liksom morotsbröd! Denna gång gjorde jag en mix av dessa och gräddade brödet i långpanna! Åh, vad jag tycker om att baka i långpannor! Så mycket bröd med liten ansträngning! Om barnen tyckte om brödet! Fem fingrar av fem möjliga blev betyget och munnen full med nybakt bröd!

Solros- och morotsbröd i långpanna

5 dl ljummet vatten
1 paket jäst
2 tsk salt
½ dl brödsirap
1 dl olja
2 medelstora morötter, rivna
2 dl solrosfrön, naturella
5 dl havregryn
5 dl rågsikt
Cirka 10 dl vetemjöl

Pensling och topping:
Sirapsvatten
Kummin
Solrosfrön

Lås upp jästen i ljummet vatten, Tillsätt salt, sirap, olja, rivna morötter, solrosfrön och havregryn. Arbeta in mjölet och knåda degen i ett par minuter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Stjälp upp degen i en bakplåtpappersklädd stor långpanna och tryck ut jämnt med mjölad hand. Skär degen i ”frallor” med en klenätsporre eller kniv. Jag gjorde 6x4 bitar. Låt jäsa i 15 minuter. Pensla med sirapsvatten och strö över kummin och solrosfrön. Grädda brödet på 175 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Skär brödet i rutor enligt skårorna.


22 kommentarer:

  1. Låter som ett supergott bröd!

    Perfekt att baka i långpannan.

    SvaraRadera
  2. Låter jättegott, men vad är sirapsvatten?

    SvaraRadera
  3. Amy's: Ja, gör det!

    Slickepotten: Som sagt, fick gott betyg av barnen!

    Carolina: Sirapsvatten, sirap utspätt med vatten, ungegär lika delar av båda. För att få kummin och solrosfrön att fastna. Det går lika bra med selleri! :-D Skojar bara... men det går lika bra att pensla med ägg!

    SvaraRadera
  4. Så gott och praktiskt att göra i långpanna!

    SvaraRadera
  5. Smart bröd. Jag letar enkla, goda brödrecept med ljus och lykta för att få till lite variation, så detta var toppen!

    SvaraRadera
  6. Åh wow, det låter verkligen helt otroligt gott! Jag håller med om att det är väldigt smidigt med bröd i långpanna - att slippa allt utbakande är toppen!

    SvaraRadera
  7. Bröd i långpanna är hur smart som helst, inte så mycket jobb och gott blir det. Och morötter i bröd blir ju så saftigt o gott.

    SvaraRadera
  8. Det blev helt outstanding GOTTTTT!
    Tusen tack för tipset och många hälsningar från fröken Dill

    SvaraRadera
  9. Låter väldigt gott. Men är det inte väldigt mycket mjöl i jämförelse med vätska?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym! Som jag skrivit tidigare så är det omöjligt att ange exakt mjölmängd. Det är beroende av många faktorer. Går att läsa mer om det om du googlar på nätet. Receptet är återgett efter hur mycket jag använde och som du ser har andra läsare testat brödet med gott resultat. Är du osäker så börja med en mindre mängd vetemjöl och öka upp i takt med vad som går åt. Det står trots allt cirka 10 dl, vilket lika gärna kan innebära 8 dl. Men börja med hälften och så ökar du på efter behov. Lycka till med baket!

      Radera
    2. Detta ska jag prova till fritidsbarnen på skolan där jag jobbar!!
      Carin

      Radera
    3. Hej Carina!
      Ja, gör det! Går hem hos mina barn! Glöm inte att rapportera här på bloggen!

      Radera
    4. Sååå gott och lättbakat. Ett dygn och nu är det slut trots morötter och frön :). Jag använde bara drygt 8dl vetemjöl +lite till utbakning. Har hittat fler recept jag kommer testa framöver. Sidan är härlig läsning. //Helen

      Radera
    5. Kul att du blev nöjd Helen! Visst är det smart att smyga in nyttigheter! Kul att du gillar bloggen! Välkommen att botanisera bland fler recept! /Anna - Frostis

      Radera
  10. Jättegott bröd! Provade baka igår och tog med till jobbet och bjöd kollegorna idag, fick klart godkänt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att brödet smakade bra och att baket blev lyckat!
      Tack för hälsningen!
      Kram - Anna/Frostis

      Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  12. Tack för receptet, brödet blev jättegott! 😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra!
      Hälsningar Anna - Frostrosor

      Radera
  13. Vi körde med pumpafrön, gott och smidigt bröd,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pumpafrön låter mumsigt! Ja, detta bröd är gottis!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.