tisdag 17 januari 2012

Snurriga bröd med en fyllning av soltorkade tomater

 Förlåt! Ett knäppt namn på dessa frallor tillika veckans bröd, som jag bakade i söndags! Inte första gången som det är riktigt svårt att komma på något vettigt att döpa kreationerna till. Varav namnet då? Jo, jag gjorde en bröddeg, kavlade ut och smetade en fyllning på degen, rullade ihop som en rulltårta, skar i bitar och skar sedan skåror. Detta är resultatet.
Fyllningen består av mixade soltorkade tomater, smör, timjan och lite olja. Saltade också lite. Gottigt! Perfekta mellanmål sig. Blir nog inte alls tokiga till en skål rykande het soppa!
En tallrik soppa är precis vad jag behöver nu. Är hemma och krasslig, har tappat rösten och huttrar. Inte roligt att vara sjuk!

Så här får ni receptet på de snurriga bröden!

Snurriga bröd med en fyllning av soltorkade tomater, 16 stora portionsbröd

50 gram jäst (1 paket)
5 dl vatten, mjölk eller havremjölk
1 tsk salt
1 msk flytande honung
Cirka 12 dl vetemjöl
50 gram rumsvarmt smör/margarin

Fyllning:
10 soltorkade tomater i olja
1 msk olja
50 gram rumsvarmt smör/margarin
¼ kruka timjan
Vitlökssalt (lite lite pressad vitlök går säkert också bra)
Ägg till pensling

Värm upp degvätskan så att den är fingervarm. Lös upp jästen i degvätskan, tillsätt salt och honung. Rör ner mjöl och arbeta degen för hand eller maskin. Tillsätt det rumsvarma matfettet mot slutet. Jäs under bakduk i 30 minuter. Mixa under tiden ihop ingredienserna till fyllningen med en mixerstav. Dela degen i två delar och kavla ut till avlånga plattor, kanske 30x60 cm. Bred på fyllning och rulla ihop som en rulltårta. Dela varje rulle i 8 delar. Skär några snitt i varje (se bild) och lägg över på bakplåtpappersklädda plåtar. Låt jäsa i 15 minuter. Pensla bröden och grädda därefter på 225 grader i 10 minuter.




13 kommentarer:

  1. Mums ser urgott ut : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Wow vilket fint bröd!! att det sen dessutom verkar vansinnigt gott gör ju inte saken sämre.. :D Den här idén tar jag med mig!

    Ha det bra!

    SvaraRadera
  3. Vilka partybröd! De ser superproffsiga ut!

    SvaraRadera
  4. Wow vad gott det ser ut!
    Det måste jag prova (när jag ätit upp en del röding som upptar plats i frysen...)

    SvaraRadera
  5. Gud så goda dem ser ut! Blev inte alls sugen ;) krya på dig!

    SvaraRadera
  6. Så fina dina snurriga bröd är! Krya på dig!

    SvaraRadera
  7. Jättefina du fick till, krya på dig kramar!

    SvaraRadera
  8. Jättefina bröd du fick till, krya på dig kramar!

    SvaraRadera
  9. Otroligt snygga bröd!
    Spännande med soltorkad tomat i fyllningen. Lite som fikabullar med fyllning, fast salta.
    Kan tänka mig att de är perfekta på en vinterutflykt om det nu någonsin blir väder för sådan. Vad sägs om 3 grader minus, sol och gnistrande snö? Finvinter var är du???
    undrar fröken Dill

    SvaraRadera
  10. Mums va gott de ser ut och dessutom jättefina.

    SvaraRadera
  11. De blev jättegoda :) skrev om dem i min blogg om du vill läsa :)

    SvaraRadera
  12. Jag har näst intill aldrig bakat bröd, men detta brödet såg enormt gott ut så jag var ju bara tvungen! Ett kanonrecept och en lätt och bra förklaring! Detta kommer jag absolut göra om =)

    SvaraRadera
  13. Anonym: Vad roligt att du vågade testa! Och härligt att du blev nöjd med resultatet!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.