måndag 2 januari 2012

Räksoppa och två sorters snittar till

 Gott nytt år! Hoppas nyårsfirandet var till belåtenhet!
Så var det måndag igen! Och grått och eländigt är det och inte en antydan av snö utan regn och regn. Minstingen sover middag och min 3-åring slappar framför en film och tar det lugnt.

Jag passar därför på och bjuder er på nyårsaftonen recept! Det blev en räksoppa, mitt livs första och supergod blev den utan recept och allt. Till det gjorde jag en toast med smetana, rom och hackad rödlök. En annan smörstekt brödskiva av rågbröd toppades med mosad avokado. Uppskattad lunch blev det och alla fick sig rejäla tallrikar med soppa och kunde fylla om tallriken också. Jag delade upp en del av fonden jag kokat, så att det blev en mjölkfri soppa också. Gick bra!
Vi hade ju tänkt och laga till middag också, men alla blev så mätta efter detta och efterrätten, som kommer i ett separat inlägg, att vi inte orkade med en middag. Så kan det gå!

Räksoppa, 8 portioner
1 ½ kg räkor med skal
1 fänkål
1 vitlöksklyfta
2 gula lökar
2 morötter
2 ½ dl vitt vin
7 ½ dl vatten
7 dl grädde (jag tog hälften vispgrädde och hälften matlagningsgrädde)
3 msk hummerfond
Maizena till redning
Salt och peppar
Smör/margarin till stekning

Skala räkorna. Spara alla räkskal till fonden. Lägg räkorna separat i en skål i kylskåpet inför servering. Skala lök, vitlök, fänkål och morötter och hacka dem grovt. Smält lite smör i en gryta och fräs löken, vitlöken, fänkålen och morötterna tillsammans med räkskalen en stund. Slå på det vita vinet och låt puttra lite innan du tillsätter vattnet. Låt fonden koka i 10 minuter. Sila fonden och häll tillbaks den i grytan. Låt den koka ner i 10 minuter på medelvärme. Tillsätt grädden och hummerfonden och sjud upp. Låt inte soppan koka innan du rett av den så att den inte skär sig. Red soppan och smaka av med salt och peppar. Sjud upp igen och låt småkoka lite så att redningssmaken försvinner. Servera soppan tillsammans med de handskalade räkorna och lite dill. OBS! Lägg inte räkorna ner i soppan så att de krymper. Låt istället varje gäst själv portionera upp räkor på sin egen tallrik.


Toast med smetana, rom och rödlök, 16 snittar

8 skivor formfranska
Smör till stekning
½ burk smetana (finns av märket Valio)
50 gram rom (valfri sort, t.ex. sikrom)
½ rödlök, hackad
Färsk dill

Skär bort kanterna på franskan och dela brödskivorna diagonalt. Stek brödet på bägge sidorna i lite smör i en varm panna. Låt svalna lite innan du klickar på smetana, rom och rödlök. Dekorera med en dillkvist och servera.


 Avokadoröra på grovt rågbröd, 8 snittar
4 skivor grovt rågbröd
Smör till stekning
1 avokado
Pressad citron
örtsalt
Salt och peppar

Dela brödet mitt itu och smörstek skivorna i en varm panna. Dela avokado, kärna ur och gröp ur innehållet. Mosa fruktköttet med en gaffel, pressa över citron. Smaka av med örtsalt, salt och svartpeppar. Klicka på röran på brödskivorna och strö eventuellt över lite flingsalt innan servering.

4 kommentarer:

  1. Smarrigt det ser ut! God fortsättning på dig!

    SvaraRadera
  2. Åh, jag ÄLSKAR att äta avokado på rågbröd, en av de bästa kombinationer som finns <3

    SvaraRadera
  3. Räksoppan låter riktigt vansinnigt god, förstår att ni åt er mätta på detta - ibland är det lite svårt att hålla igen:)

    Önskar en riktigt god fortsättning på det nya året!

    SvaraRadera
  4. Pinglan: Tack! Detsamma till dig!

    Alexandra - kärlek på tallrik: Jamenvisst är det!

    Mårtenssons kök: Eller hur! God fortsättning till er också!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.