torsdag 12 januari 2012

Drumsticks, coleslaw och klyftpotatis

Torsdag kväll och bara en arbetsdag kvar innan det vankas helg för min del. Kan lova att jag har ett gäng killar här hemma, som längtar efter att jag ska vara hemma och umgås med dem. Här kommer en middag, som jag tror vi lagade för ett par veckor sedan. Har inte hunnit blogga om den tidigare. Nu har jag faktiskt flera recept på lager, så det är bara att peta av de så sakteliga så att ni inte går miste om godbitar.

Denna gång alltså kycklingben eller drumsticks som jag brukar kalla dem för, cole slaw med kummin och så klyftpotatis till det.
Drumsticksen ska ju penslas och donas med, ut och in i ugnen men det går ganska snabbt ändå. Ett plus i kanten är då att klyftpotatisen (behåll skalet på) kan tillagas samtidigt med gott resultat. Låt dem även få åka med på slutet på grillvärme så hinner de bli klara!

Coleslaw till är ju bara så gott! Vi ska passa på att använda vitkål och morötter nu när de är billiga och smakar gott. Hur kladdig coleslaw man vill ha bestämmer man själv. Bara att riva kål och morötter, hälla på kokande vatten, torka, svalna och sedan röra ner den mängd majonnäs som önskas. Det behövs inte mycket. Gott att piffa till sin cole slaw med t.ex. en klick senap, pressad vitlök eller kummin, som rostas i torr panna! Mer råkost åt folket!

Nu till receptet på drumsticks och cole slaw! Ni vet redan hur man gör klyftpotatis. Klyfta, salta, peppar, skjuts in i ugnen. Då får de segt skal/yta. Om man tillsätter olja blir det inte segt skal/yta. Smaksak. Jag körde utan olja denna gång!

Drumsticks / ugnsgrillade kycklingben

900 gram färska kycklingdrumsticks (eller frysta och upptinade)

Marinad:
3 msk rapsolja
2 msk soja
1 msk tomatpuré
1 msk ketchup
1 tsk flytande honung
1 vitlöksklyfta, pressad
lite pressad citron

örtsalt (blandas inte ner i marinaden)
Rör ihop marinaden. Lägg ut drumsticksen på en bakplåtpappersklädd plåt. Pensla de på bägge sidorna med marinaden. Ställ plåten i ugnen på 175 grader. Tillaga drumsticksen 10 minuter i taget, ta ut plåten, vänd på kycklingen och pensla med mer marinad, ställ tillbaks i ugnen. När du tillagat drumsticksen i sammanlagt 30 minuter tar du ut de, vrider upp temperaturen i ugnen på max och vrider till grillfas. Stänk på örtsalt på drumsticksen på bägge sidor, ställ in i ugnen igen och tillaga i 10 minuter till. Ta ut plåten, låt kycklingen svalna lite och vira runt folie som handtag.


Krispig coleslaw med senap och kummin

300 gram vitkål (knappt ¼ av ett medelstort vitkålshuvud)
2 små morötter
¾ dl äkta majonnäs
2 tsk senap
2 tsk kumminfrön
flingsalt
svartpeppar
ev. 1 pressad, liten vitlöksklyfta (jag uteslöt denna gång då jag redan hade vitlök i kycklingmarinaden)

Hyvla vitkålen med osthyvel. Lägg kålen i ett durkslag. Häll över 1 liter kokande vatten, låt vattnet rinna av och låt stå i 5 minuter. Skölj därefter kålen i kallt vatten, låt rinna av, torka i en kökshandduk. Skala och riv morötterna på den grova sidan av rivjärnet. Rosta kumminet i en torr panna. Blanda ner de rivna morötterna med vitkålen. Rör ihop majonnäs och senap och blanda ner. Smaka av med salt och peppar. Strö över kumminfröna.

9 kommentarer:

  1. Drumstick är något som jag väldigt ofta blir sugen på. Söligt och gott! Av någon konstig anledning så gör jag det alrih, jag får skärpa mig :D

    SvaraRadera
  2. Älskar cole slaw och gahhhh allt ser gott ut : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Såg jättegott ut! Däremot gillar jag inte coleslow m kummin, då är den bättre utan. Testade dina bullar häromdagen - jättegoda! Trevlig helg!
    //B

    SvaraRadera
  4. Helena Ljunggren: Ja, det är verkligen gott! Och du, nu får du skärpa till dig och laga till det snart!

    Sofia: Ja, coleslaw är mums! Tack!

    Birgit: Tur att smaken är olika, och kummin lätt att utesluta! Härligt med goda bullar! Trevlig helg på dig med! :-)

    SvaraRadera
  5. Coleslaw är verkligen kanontillbehör vid denna tiden på året när det är lite väl tråkigt i grönsaksdisken...

    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  6. Ja men visst är det fint, hoppas att du får ihop det ändå. Du kan ju kanske byta till ett annat om det nu finns några kvar. Jag hade inga problem med att skruva ihop det så du måste ha fått ett måndagsex:( Lycka till!

    SvaraRadera
  7. Coleslaw är riktigt riktigt gott !! :)

    Ha en fortsatt fin söndag

    SvaraRadera
  8. Älskar coleslaw. Fast jag gör min "helt rå". Detta är perfekt mysmat!

    SvaraRadera
  9. även jag gör min coleslaw "helt rå"...tycker om krispigheten :)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.