söndag 9 juni 2013

Lyxig kardemummakrans med vanilj


Här kommer äntligen receptet på kardemummakransen med vanilj, som jag bakade förra helgen tror jag att det var. Ja, ibland blir en del bilder liggandes ett tag och man får inte ändan ur vagnen. Lathet heter det nog visst! Så nu tänkte jag närmaste veckan göra en drive och lägga upp lite finfina recept, som blivit liggandes ett tag.

Hoppas din helg varit skön och du får se framemot en skön vecka!
Kram på dig vännen!

Kardemummakrans med vanilj, 1 krans

Vetedeg:
2 ½ dl mjölk (eller mjölkfritt alternativ)
25 gram jäst (1/2 paket)
½ tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
Cirka 7 ½ dl vetemjöl (mjöl går aldrig att ange exakt, känn efter själv)
75 gram smör

Lite extra mjöl till utbakning

Fyllning:
75-100 gram smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma (kardemummakärnor som du mortlar)
1 msk marsánkrämpulver, kan bytas ut mot en extra tesked vaniljsocker + 2 tsk majsstärkelse (maizena)

Toppning:
Uppvispat ägg (kan uteslutas)
1 tsk nystött kardemumma
2-3 msk strösocker

Lös upp jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt socker, salt och kardemumman. Arbeta in mjölet. Smält smöret och låt det svalna lite. Häll smöret över degen och knåda degen tills smöret sugits in av degen. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter, gärna 45 minuter. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.
Kavla ut degen till en avlång platta, kleta på fyllningen och vik ihop degen i tre delar. Skär sedan degen i tre delar på längden och fläta ihop till en fläta. Forma till en ring och lyft över cirkeln i en smord sockerkaksform. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter, pensla och strö på kardemumma och strösocker. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter. Tiden är svår att ange men tänk på att det blir mycket bulle på liten yta så ta inte ut kransen för tidigt.


Om du upplever att beskrivningen på hur man flätan är krånglig, så kan du kika HÄR>>. Där finns lite bilder, där principen är densamma fast bullarna är mindre. Kom dock ihåg att du här ska skära den vikta degen på längden.


18 kommentarer:

  1. Åh va god den här kakan verkar. Den ska jag testa att göra framöver. Jag älskar kardemumma i vetebröd. Tack för en fin och trevlig blogg! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kardemummma är ju sååå gott! Tack för din fina hälsning Anna!

      Radera
  2. Ser mycket god ut! Ha en fin kväll!

    SvaraRadera
  3. Jodå, det kände vi igen, både foton och recept som blir liggande ett bra tag ibland, nästan så man både gömmer vad det var man gjorde och när:) Vi brukar också ta en sån där röjardag i kameran då och då och köra igenom alla bilder, det tar sin lilla tid...

    Så fin krans du fick till, det verkar minsann inte helt lätt att göra den så fin!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att höra att det är fler som behöver röja i kameran emellanåt!

      Radera
  4. Jag älskar kardemummasmaken i bullar. Gärna nystött hel kardemumma, mums!

    Kram kram

    SvaraRadera
  5. Vilken rejäl kaka, kan tro att den blir saftig och god... Kardemumma är ju så gott också!

    Ha en bra vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas din vecka också varit skön Sara!

      Radera
  6. Åh, skulle kunna äta hela din kardemummakrans nu på studs. Ser farligt god ut. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sorry, tyvärr uppäten! Jag bjuder gärna in dig nästa gång det vankas kardemummabak!

      Radera
  7. Tack för ett perfekt recept ! Supergott:)//Mammabeige

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för en finfin hälsning Mammabeige!

      Radera
  8. Vilken fin kaka du fått till. Kardemumma är verkligen gott!!
    Ja, vem har inte en hel hög med recept som väntar på att läggas ut på bloggen, man har ju tyvärr inte tid med det varje dag!!
    Kram

    SvaraRadera
  9. Hej, har hittat dig och din fantastiska kardemumma-krans genom en vän. Bakade den i torsdags och det blev succé, så nu ska jag baka den igen. Sen ska jag gå igenom din blogg och se om jag hittar andra godsaker. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara! Vad kul att du hittat hit till min blogg och så härligt att kransen föll dig i smaken! Hoppas du hittar fler recept som du blir nyfiken på!
      Och tack för hälsningen - jag blir alltid lika glad när nöjda läsare ger sig till känna!

      Radera
  10. Hej, jag hittade dig och din fantastiska kardemumma-krans genom en vän. Jag bakade den förra veckan och det blev succé, så nu ska jag baka den igen. Tack! Snart ska jag läsa igenom hela din blogg för att hitta fler godsaker.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.