onsdag 2 oktober 2013

Plommonspäckad fläskkarré


Det är onsdagskväll och jag sitter här i köket och har tänt ljus i fönstren. Det känns så ruskigt mörkt nu om kvällarna och även lite burrigt ute. Jag var nog inte den enda, som i morse skrapade rutorna på bilen. Härligt, krispigt och soligt väder är inte fy skam en onsdag i oktober. Med kylan följer ju även säsongsanpassad mat; soppor, grytor och stekar. Vad har du för favorit?

I söndags gjorde jag en plommonspäckad fläskkarré till middag. Det är ju så enkelt och blir så gott när steken blir tillagad på relativt låg temperatur, så att den blir riktigt saftig och fin. Och på skyn gör man ju den godaste av såser! Det är bara att sila igenom skyn genom en sil, koka ner den aningen och slänga på grädde. Eventuellt reda av den och slänga i en klick svartvinbärsgelé. Klart! Här följer recept och bilder på karrén.

Plommonspäckad fläskkarré, 6 portioner

En fin bit fläskkarré á cirka 1 kg
100 gram katrinplommon
2 äpplen, skurna i klyftor

Rub/glaze/marinad:
2 tsk flytande honung
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk ketchup
1 msk soja


Putsa fläskkarrén. Skär hål för katrinplommonen och tryck de lång ner i köttet (jag tryckte inte tillräckligt djupt så plommonen ploppade upp, det gör iofs inget). Rör ihop ingredienserna till marinaden och pensla på hälften runt karrén. Spara andra hälften av glazen till efter en halvtimme i ugnen och pensla då på mer. Lägg karrén i en ugnsfast form och lägg äppelklyftorna runtom. Stick in en termometer på tjockaste stället av karrén och ställ in ugnen på 150 grader och tillaga köttet tills den når en innertemperatur av 75 grader. Ta då ut köttet, slå in det i aluminiumfolie och låt stå och dra i 10 minuter innan du skivar upp köttet. Gör sås på skyn genom att koka ner skyn och hälla på vispgrädde och ev. reda såsen med lite maizena. Smaka av med en klick gelé.



Ingen söndagsmiddag utan efterrätt!
Det blev vaniljglass med nykokt hjortronsylt!

Nu önskar jag dig en fortsatt härlig vecka! Vi kanske syns på Instagram, du som följer mig där. Frostrosor heter jag ju även där! 

2 kommentarer:

  1. Fläskkarré blir verkligen saftigt och gott när den tillagas på det här sättet. Höstmat som heter duga :) Och glassen med varm hjortronsylt... Åååh :)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.