fredag 11 oktober 2013

Saftiga limpor med havre


I föregående inlägg delade jag ju med mig av förra veckans helgtips. Nu ikväll är det lugnt hemma hos mig. Min älskling är på fotboll och barnen sussar sött i samma säng. Härliga tysta fredag kväll, lyssnar på lite chill out-musik på Spotify och går igenom bilder i kameran. Snart tänkte jag tända lite fler ljus (läs sisådär drygt 30 stycken), kura ihop i soffan och slötitta på Skavlan. Min obligatoriska fredagsritual.

Kanske någon får tid över att baka bröd i helgen, i så fall kommer här ett tips på ett bröd som jag bakade tillsammans med sönerna. Enkelt och gott, ett perfekt recept om man har med sig små stjälp… jag menar förstås HJÄLPredor i köket.

Fina helgen önskar jag dig!
Fredagshälsningar,
Frostis

Saftiga limpor med havre, 2 stycken


50 gram (1 paket) jäst
5 dl vatten
1 ½ tsk salt
½ dl ljus sirap
½ dl matolja
2 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
Cirka 10 dl vetemjöl + till utbakning

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, sirap, havregryn, grahamsmjöl och olja. Arbeta in mjölet och knåda degen i minst 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter, baka ut till två avlånga limpor och låt dessa jäsa i 30 minuter igen och nagga dem med en gaffel. Obs! Nagga försiktigt, annars pyser limporna ut totalt! Grädda limporna på 200 grader tills de når en innertemperatur av 96-97 grader. Du kan sticka in en termometer i brödet för att få innertemperaturen. Saknar du termometer skulle jag uppskatta att det tar kanske 20-25 minuter i ugnen.

2 kommentarer:

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.