Det är onsdagskväll och jag sitter här i köket och har tänt ljus i
fönstren. Det känns så ruskigt mörkt nu om kvällarna och även lite burrigt ute. Jag
var nog inte den enda, som i morse skrapade rutorna på bilen. Härligt, krispigt
och soligt väder är inte fy skam en onsdag i oktober. Med kylan följer ju även säsongsanpassad
mat; soppor, grytor och stekar. Vad har du för favorit?
I söndags gjorde jag en plommonspäckad
fläskkarré till middag. Det är ju så enkelt och blir så gott när steken blir
tillagad på relativt låg temperatur, så att den blir riktigt saftig och fin.
Och på skyn gör man ju den godaste av såser! Det är bara att sila igenom skyn
genom en sil, koka ner den aningen och slänga på grädde. Eventuellt reda av den
och slänga i en klick svartvinbärsgelé. Klart! Här följer recept och bilder på karrén.
Plommonspäckad fläskkarré, 6 portioner
En fin bit fläskkarré á cirka 1 kg
100 gram katrinplommon
2 äpplen, skurna i klyftor
Rub/glaze/marinad:
2 tsk flytande honung
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk ketchup
1 msk soja
Putsa fläskkarrén. Skär hål för katrinplommonen och tryck de
lång ner i köttet (jag tryckte inte tillräckligt djupt så plommonen ploppade
upp, det gör iofs inget). Rör ihop ingredienserna till marinaden och pensla på
hälften runt karrén. Spara andra hälften av glazen till efter en halvtimme i
ugnen och pensla då på mer. Lägg karrén i en ugnsfast form och lägg
äppelklyftorna runtom. Stick in en termometer på tjockaste stället av karrén
och ställ in ugnen på 150 grader och tillaga köttet tills den når en
innertemperatur av 75 grader. Ta då ut köttet, slå in det i aluminiumfolie och
låt stå och dra i 10 minuter innan du skivar upp köttet. Gör sås på skyn genom
att koka ner skyn och hälla på vispgrädde och ev. reda såsen med lite maizena.
Smaka av med en klick gelé.
Ingen söndagsmiddag utan efterrätt! Det blev vaniljglass med nykokt hjortronsylt! |
Nu önskar jag dig en fortsatt härlig vecka! Vi kanske syns på Instagram, du som följer mig där. Frostrosor heter jag ju även där!
Fläskkarré blir verkligen saftigt och gott när den tillagas på det här sättet. Höstmat som heter duga :) Och glassen med varm hjortronsylt... Åååh :)
SvaraRaderaJa, nu myser vi med höstmat!
Radera