måndag 28 oktober 2013

Honungsglaserade rotfrukter i ugn


Rotfrukter är goda och i säsong just nu! Därför blev det honungsglaserade sådana till söndagsmiddagen igår. Jag brynte rotfrukterna i järngryta först så att de fick lite färg, klickade ned honung, rörde runt och hällde upp i ugnsform. Sedan är det bara att låta de gå klart i ugnen. Såå gott! Jag tillhör dem, som gärna låter rotfrukterna bli nästan överbakade. Andra föredrar de precis al dente. Du gör vilket som, det som du gillar bäst! Passa på att botanisera bland godsakerna såhärårs. Billigt är bara förnamnet. 

Jag gjorde dessutom en helstekt kyckling i järngryta i ugnen. Som tillbehör hade jag smulad fetaost och sockersaltad rödlök. Receptet på den sockersaltade rödlöken hittar du HÄR>> 

Och så lite bilder i övrigt också på söndagsmiddagen. Efterrätten – nostalgitripp till barndomen! Hur många tummar upp får jag för det bruna guldet?

Ha nu en riktigt fin kväll! Måndag betyder måndagsmys!

Honungsglaserade rotfrukter i ugn, 6 portioner

1 liten kålrot
1 palsternacka
3 små morötter
1 purjolök
1 stor sötpotatis
5 klyftor vitlök
2 tsk honung
Rapsolja till stekning
Salt och svartpeppar


Skala rotfrukterna och vitlöken, ansa purjolöken och skär allt i lagom bitar. Hetta upp olja i en järngryta, släng ner vitlöksklyftorna och låt de fräsa i 15 minuter innan du lägger i rotfrukterna (dela gärna upp detta moment i 2-3 omgångar så får rotfrukterna bäst stekyta). Låt steka en stund, rör inte om för tidigt så får rotfrukterna fin stekyta. Klicka ner honung, rör runt igen och häll upp i ugnsform. Salta och peppra. Tillaga klart i ugn på 200 grader. Tiden beror på hur stora bitar du skurit rotfrukterna i och hur mjuka du vill ha dem. Det tar från 20 minuter och uppåt.




Chokladpudding, vispgrädde och maränger - nostalgitripp tillbaks till barndomen! Fler puddingar där ute? 

8 kommentarer:

  1. Chokladpudding är ju barnsligt gott!

    SvaraRadera
  2. Håller med, ljuvligt gott!

    Lena från make a head food

    SvaraRadera
  3. Så gott det lät!! Det blir definitivt rotsaker till helgen:-) Och chokladpudding är inte fel det heller!

    SvaraRadera
  4. Rostade rotfrukter tröttnar jag aldrig på! Det passar så bra till det mesta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Tacksamt och lätt att variera också!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.