Rotfrukter är goda och i säsong just nu! Därför blev det
honungsglaserade sådana till söndagsmiddagen igår. Jag brynte rotfrukterna i
järngryta först så att de fick lite färg, klickade ned honung, rörde runt och
hällde upp i ugnsform. Sedan är det bara att låta de gå klart i ugnen. Såå
gott! Jag tillhör dem, som gärna låter rotfrukterna bli nästan överbakade.
Andra föredrar de precis al dente. Du gör vilket som, det som du gillar bäst!
Passa på att botanisera bland godsakerna såhärårs. Billigt är bara förnamnet.
Jag
gjorde dessutom en helstekt kyckling i järngryta i ugnen. Som tillbehör hade
jag smulad fetaost och sockersaltad rödlök. Receptet på den sockersaltade
rödlöken hittar du HÄR>>
Och så lite bilder i övrigt också på söndagsmiddagen.
Efterrätten – nostalgitripp till barndomen! Hur många tummar upp får jag för
det bruna guldet?
Ha nu en riktigt fin kväll! Måndag betyder måndagsmys!
Honungsglaserade rotfrukter i ugn, 6 portioner
1 liten kålrot
1 palsternacka
3 små morötter
1 purjolök
1 stor sötpotatis
5 klyftor vitlök
2 tsk honung
Rapsolja till stekning
Salt och svartpeppar
Skala rotfrukterna och vitlöken, ansa purjolöken och skär
allt i lagom bitar. Hetta upp olja i en järngryta, släng ner vitlöksklyftorna
och låt de fräsa i 15 minuter innan du lägger i rotfrukterna (dela gärna upp
detta moment i 2-3 omgångar så får rotfrukterna bäst stekyta). Låt steka en
stund, rör inte om för tidigt så får rotfrukterna fin stekyta. Klicka ner
honung, rör runt igen och häll upp i ugnsform. Salta och peppra. Tillaga klart
i ugn på 200 grader. Tiden beror på hur stora bitar du skurit rotfrukterna i
och hur mjuka du vill ha dem. Det tar från 20 minuter och uppåt.
Chokladpudding är ju barnsligt gott!
SvaraRaderaVisst är det!
RaderaHåller med, ljuvligt gott!
SvaraRaderaLena från make a head food
Fler puddingfantaster! Härligt!
RaderaSå gott det lät!! Det blir definitivt rotsaker till helgen:-) Och chokladpudding är inte fel det heller!
SvaraRaderaVad kul!
RaderaRostade rotfrukter tröttnar jag aldrig på! Det passar så bra till det mesta.
SvaraRaderaEller hur! Tacksamt och lätt att variera också!
Radera