torsdag 4 juli 2013

Salsiccia med tomatfräs och ugnsrostade potatishalvor


Förra veckan köpte jag färsk salsiccia, som jag hittade på Willys. Bild på paketet finns längre ner i inlägget. En riktigt god färsk korv och bra med variation till de klassiska svenska korvarna. Jag kan inte påstå att jag är någon salsicciaguru, varför jag fick leta efter lite inspiration. Till slut följde jag ett recept av Paolo Roberto ganska noga och resultatet blev alltså en salsiccia med tomatfräs och ugnsrostade potatishalvor till.

Korven var rätt så salt men otroligt god och det här tomatfräset var ju bara sådär löjligt gott, att man undrar om någon smög sig fram till traktörpannan och slängde i någon hemlig ingrediens. Det måste ju vara massa gottis från korven som gav den goda smaken. En bra middagsrätt, som med fördel även kan lagas på vardagar, då den bara tar drygt 30 minuter att laga.

PS. Salsiccian fick tummen upp även av barnen! DS.

Salsiccia med tomatfräs och ugnsrostade potatishalvor, 4 portioner

Salsiccia med tomatfräs:
500 gram färsk salsiccia
½ dl olivolja
3 stora tomater
1 hackad vitlöksklyfta
2 tsk torkad basilika (färsk går också bra om du tillsätter det nästan sist)
¼ citron, skuren i grova bitar
svartpeppar
Persilja att strö över

Ugnsrostade potatishalvor:
12 färskpotatisar
Olivolja
Salt och svartpeppar
2 tsk torkad rosmarin (färsk går också bra)

Gör i ordning potatisen först. Halvera potatisen, lägg ut den i en ugnsform. Ringla över olivolja, salta och peppra. Strö över rosmarinet. Rosta på 225 grader i cirka 25 minuter. Rör om några gånger under tillagningen.

Hetta upp olivoljan i en traktörpanna. Stek salsiccian runtom på medelvärme i 8 minuter. Hacka under tiden tomaterna grovt och vitlöken fint. Tillsätt tomat, vitlök och torkad basilika i pannan och låt dem steka tillsammans med salsiccian i 5 minuter. Blanda i citronen, skuren i grova bitar. Ta upp salsiccian och skär den i grova sneda bitar, lägg tillbaks i fräset och strö över persilja innan servering.


10 kommentarer:

  1. Ugnsrostat är så gott, vi kör även med hela vitlöksklyftor och timjan på och lite kryddigare variant. Hur som helst, gott är det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hela vitlöksklyftor eller skivade med mycket olja är gott. Och ibland gärna färsk rosmarin också, så att rosmarinet blir som friterat!

      Radera
  2. God middag verkligen. Bra variant av färskpotatis som jag tror att även mina barn skulle gilla. Ps. Rolig formulering 'Salsicciaguru':-) Skrattade gott där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hihi, salsicciaguru - kul att kunna roa en lärare! :-)

      Radera
  3. Jajamensan, se där är ju hela härligheten:) Och visst är den otroligt lik den vi gjorde i vårt kök och vi kan tänka oss hur den smakade, vårt fick så många oh och ah så det var helt otroligt. Vi tar nog och slänger upp vårt recept nästa vecka så tills dess får du tåla dej med vår form:)

    Ha en riktigt fin helg,
    kramar från oss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser framemot ert recept! KRAM
      Och en riktigt trevlig helg önskar jag er också!

      Radera
  4. Åh, ser gott ut Anna! Man ska njuta av tomaterna nu när de smakr som bäst :)

    Hoppas du haft en underbar helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, ljuvliga tomater såhärårs!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.