fredag 19 juli 2013

Asiatiska fiskspett med avokado- och melonsalsa


Grillade fiskspett – såååå gott! Ja, grillad fisk överhuvudtaget. Så rackarns goda blev dessa spett att de tog slut i ett nafs. Och det bästa är ju att de blev uppskattade av hela familjen. Inspiration fick jag när jag såg ett recept på fiskspett i en mattidning i förra veckan. Dock gjorde jag om marinaden till fiskspetten ganska rejält (ja, när skulle jag ha följt ett recept till punkt och pricka när det gäller matlagning) så här får ni mitt dundergoda recept. Mer fisk på grillen gott folk! Ja, och tillhörande salsa också såklart!

Asiatiska fiskspett med avokado- och melonsalsa

Asiatiska fiskspett, 8 stycken

500 gram laxfilé, skuren i tärningar
300 gram torskfilé, skuren i tärningar

Marinad/sås:
½ dl olja
skalet från 1 citron
saften från ½ citron
1 msk sweet chilisås
1 msk soja
½ kruka koriander, hackad
3 cm purjo (det gröna), strimlad
½ vitlöksklyfta, finhackad
Cayennepeppar eller färsk hackad chili (efter tycke och smak)

Lägg grillspett i blöt, så att de inte börjar brinna vid grillning. Använd dubbla spett så snurrar inte fisken. Blanda ihop marinaden/såsen. Ta undan hälften av den till servering och tillsätt 2 msk vatten i en delen. Den andra hälften (den utan vatten) hälls över fisktärningarna som en marinad. Rör om så att marinaden fördelas över fiskbitarna. Låt fisktärningarna marineras i kylskåp i 1 timme innan du trär dem på spetten. Grilla i cirka 5 minuter. Vänd ofta. Servera fiskspetten med salsan (recept nedan), en klick turkisk yoghurt och såsen.


Avokado- och melonsalsa, 2 portioner

1 avokado (köp ekologisk, den är sååå mycket godare än den vanliga)
1 tomat
¼ gurka
5 cm purjo
¼ Galia-melon
Salt och peppar

Tärna avocado, tomat och gurka. Strimla purjo. Ta ut kulor av melonen med en melonskopa. Saknar du melonskopa kan du skära melonen i tärningar istället. Smaka av med salt och peppar. Låt salsan stå och dra till sig en stund.

9 kommentarer:

 1. Det här jag bestämt att vi ska äta någon dag. Bestämde jag så fort jag såg din bild på Insatrgram.

  SvaraRadera
 2. Grillad färsk fisk OCH asiatiska smaker, kan det bli godare???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast! Jag är iaf helt förälskad i kombon fisk och koriander!

   Radera
 3. Jag har aldrig grillat fisk, mest för att jag inte trott att set funkar att grilla vit fisk mer än i paket (som jag inte tycker är grilla på riktigt - man vill ju ha ränderna!). Men du har ju använt torsk här och det ser ju ut att gå alldeles kanon. Vad glad jag blir!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, se bara till att använda olja (ingår ju i marinaden). Och så ska ju grillgallret vara ordentligt rengjort så att fisken inte fastnar!

   Radera
 4. Ååå så du frestar! Grillad fisk är så himla gott, bilden får det verkligen att vattnas i munnen. Och salsan låter väldigt läskande... mmmm!!

  Kramizar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, detta var sanslöst gott, fast jag säger det själv! KRAM

   Radera
 5. Vilka goda fiskspett, marinaden låter supergod. Jag lägger receptet i todolistan!!
  Kram

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.