onsdag 3 juli 2013

Philadelphiabullar sommarcitrus


Hur vet man att det bakats bullar hemma hos er? Ja, förutom bulldoften som sprider sig i hela huset så klart? Hos oss är det pärlsockerkornen på golvet, som avslöjar att det festats loss på bullar. Ikväll blev det på förekommen anledning en städning av köksgolvet.

Dagen inleddes med bullbak och en långpanna med plåtbullarna philadelphiabullar stod färdig redan kvart i elva. Det har sina fördelar att ha morgonpigga barn, här ska inga dagar sovas bort trots semester.

Det har blivit en sommartradition att göra philadelphiabullarna. Jag åt dem för första gången för fyra år sedan. Det var svärmor som gav mig receptet och på den vägen är det.
Numera har jag frångått originalreceptet något och har alltid kardemumma i bulldegen och skalet från en citron i fyllningen (det är därför jag kallar dessa sommarcitrus). Även lite andra mått är något justerade. Philadelphiabullar är supersmarriga, det vet ju alla ni som bakat dessa! Här bakas dessa mjölkfria och därmed veganska också. Till fyllning använder jag Tofuttis mjölkfria alternativ. Jag tog ett foto på asken, om ni behöver ut och jaga i mataffären!

Ha nu en riktigt härlig kväll!

Philadelphiabullar sommarcitrus (enkla att göra mjölkfria och veganska), 35 stycken

Bulldeg:
150 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
5 dl mjölk (eller havre- eller risdryck)
1 paket (50 gram) jäst
1 ägg
1 ¼ dl socker
1 tsk salt
1 tsk nystött kardemumma
12 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
100 gram philadelphiaost (eller mjölkfritt alternativ)
Skalet från 1 citron

Ägg till pensling
Pärlsocker


Smält smör i en kastrull, häll sedan i mjölken och låt det hela bli fingervarmt. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt ägg, socker och salt. Ha i vetemjölet lite i taget och arbeta in den i degen, knåda en stund. Degen blir ganska lös, nästan som en smet. Det ska vara så. Låt degen jäsa i 30 minuter. Blanda under tiden ihop fyllningen. Rör fyllningen slät. Platta sedan ut den jästa degen i en svart smord långpanna, klädd med bakplåtspapper. Använd lite mjöl på handflatan och degen är väldigt kletig. Gör 35 hål (5x7) och fördela fyllningen i hålen (jag fyllde en spritspåse och spritsade fyllningen, gjorde inga hål i förväg). Jäs 15 minuter igen. Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda sedan 15-20 minuter i 200 grader (i min ugn räckte det med 15 minuter). Skär den avsvalnade plåtbullen i 35 bitar.




5 kommentarer:

  1. Mums vad gott bullar hör sommaren till :)

    SvaraRadera
  2. Jag älskar dessa bullar!! Men mina blir inte så snygga, vad gör du hålen med?
    Glad sommar!!
    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna! Jag har brukat trycka ett hål med fingret. Men denna gången stack jag bara ner spritsen (fyllde en spritspåse med philadelphiakrämen) och spritsade ner lite fyllning med jämna mellanrum. Det gick jättebra! Rekommenderas!

      Radera
  3. Hejsan, jag undrar hur stor denna långpanna är? :) Tänkte baka till ett dop så allting måste bli perfekt haha!
    Med vänlig hälsning Amanda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Amanda,
      Jag använder den svarta långpannan som hör till ugnen. Hittar inget måttband nu men gissar på cirka 35x50 cm.
      Lycka till med baket!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.