måndag 1 juli 2013

Citron- och jordgubbstiramisu


Hoppas ni inte har tröttnat på alla mina jordgubbsrecept än! Jag har inte lyckats föräta mig på jordgubbarna än i varje fall. 

Det som jag väntar in nu är att jordgubbspriset ska sjunka, för då kommer jag att bunkra upp med jordgubbar och frysa in med fryspulver. Det är ett klockrent tips för smarriga jordgubbar mitt i vintern. Jag brukar ha dem till frukostyoghurten, över gröten och som tillbehör till glass eller kladdkaka.  Om du vill veta mer om hur man gör, så kan du läsa HÄR>> 

Nu till själva tiramisun där citron och jordgubbar samsa, och det blir gott – riktigt gott! Citronen ger tiramisun en fräsch smak och jordgubbarna hör säsongen till. Det går säkert bra att byta ut jordgubbarna mot andra färska bär. Det är första gången jag gjorde en sådan här tiramisu, så det blev ett experiment och ett lyckat sådant. Mascarponeost använder jag sällan men den är tyngre än grädde känns det som, men samtidigt slinker den ner så lätt. Ajaj, härligt härligt men farligt farligt! Något annat som är bra med tiramisu är ju att man slipper ugnen. I sommarhettan (var är den förresten?) så kanske man inte vill kicka igång ugnen och hetta upp huset ännu mer.

Här kommer receptet för er som vill testa! 

Nu önskar jag dig en riktigt skön måndagkväll!

Citron- och jordgubbstiramisu, 6 portioner

½ paket savoiardikex (dvs 100 gram)
¾ dl koncentrerad citronsaft (lättdryck) eller limoncello
3 msk lemon curd
½ liter skivade jordgubbar
Florsocker

Mascarponekrämen:
2 äggulor
½ - ¾ dl florsocker
2 ½ dl vispgrädde
1 msk lemon curd
250 gram (1 burk) mascarpone

Topping:
Jordgubbar
Hyvlad mörk choklad

Lägg ut kexen i en form. Använd en brödpensel/bullpensel och pensla citronsaften/limoncellon på kexen. Bred lemon curden på kexen. Lägg de skivade jordgubbarna över detta. Pudra över med lite florsocker. Vispa ihop äggulorna och florsockret hårt. Vispa därefter vispgrädden lätt. Blanda ihop ägguleblandningen och grädden. Tillsätt därefter lemon curden och mascarponeosten och rör runt så att smeten blir slät (och klumpfri). Bred smeten över jordgubbarna och ställ hela formen i kylen i minst 3 timmar (annars hinner kexen inte mjukna och dra åt sig av saften). Vid servering kan du dekorera med jordgubbar och hyvlad mörk choklad.10 kommentarer:

 1. Man kan aldrig tröttna på jordgubbar! Så bara ös på med jordgubbsrecepten, sen hoppas jag du fortsätter med hallon, blåbär och äpplen:-) Tiramisun ser gudomlig ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu har jag inga fler jordgubbsrecept på lager, har dock sett många smarriga inne hos dig som jag gärna testar!
   Ja, blåbär och äpplen är givna. Dock har jag inga hallonbuskar och brukar därför inte göra så mycket på hallon. Men du gav mig onekligen inspiration där!

   Radera
 2. åh vad gott jordgubbar går det inte att tröttna på kram sofia

  SvaraRadera
 3. Oooooo wow så gott det låter! Fräsch på något sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är knasigt fräscht och tungt på samma gång!

   Radera
 4. Men huuur gott låter inte detta!!! Sparar receptet för detta måste jag bara testa:) Helt i min smak!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror nog att du ska falla för detta, du också! :-)

   Radera
 5. Tröttna på jordgubbstecept?! Aldrig! Din variant på tiramisu låter riktigt fräsch.
  Ja, men där var ju det dör fryspulvret igen. Jag måste verkligen kolla när jag handlar.

  SvaraRadera
 6. Icke att det kan bli för många jordgubbsrecept, dom gubbarna ser vi till att frossa i så mycket vi bara kan just nu! Tiramisu gillar vi skarpt, en väldigt god efterrätt som är lätt att variera med olika smaker.

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.