måndag 19 november 2012

Snabba frallor med kryss



Hoppas du haft en skön helg! Vi har varit bortresta över helgen. Igår när vi kom hem städade vi, tvättmaskinen gick varm och så gjorde jag lite enkel kvällsmat till oss; hemkokt blåbärssoppa och kryssfrallor. 

Kryssfrallorna, ja, jag döpte dem till det eftersom jag gjorde ett kryss i dem. Frallorna är ganska lätta att göra, och jag jäste degen bara en gång (efter utbakning) för att det skulle gå undan. Frallorna fick gott betyg av hela familjen. Även på bloggens facebooksida var efterfrågan på receptet stor, så här kommer det!

PS. Glöm inte bort att det är måndagsmys idag. Själv vabbar jag nu men ska iväg och jobba ett par timmar och sedan iväg på vietnamesisk restaurang. Det är måndagsmys om något! DS.

Kryssfrallor, cirka 16 stycken

5 dl havremjölk (eller vanlig mjölk)
50 gram mjölkfritt margarin (bakmargarin eller smör)
1 paket jäst
1 tsk salt
3 msk sirap
1 ½ dl fyrkornsflingor (havre, korn, vete och råg – kan bytas ut mot fiberhavregryn)
Cirka 1 liter vetemjöl (alltid svårt att säga exakt mängd på vetemjöl, man får känna på degen)

Smula jästen i en bunke. Häll på salt och sirap. Smält margarinet i en kastrull, häll sedan över mjölken och flingorna. Låt blir 37 grader dvs fingervarmt. Häll därefter vätskan i bunken över jästen. Rör så att jästen löses upp. Tillsätt därefter nästan allt mjöl, spara ett par deciliter. 
Knåda degen i 5-10 minuter med degmaskin eller för hand. Tillsätt mer mjöl men vänta och spara lite tills du har knådat klart degen. Om degen då fortfarande är väldigt kladdig, kan du till sist ta ett par matskedar mjöl och knåda lite snabbt så att kladdigheten försvinner. 
Stjälp därefter upp degen på ett bakbord. Rulla degen till en avlång mask och dela sedan degen i 16 bitar. Du behöver inte rulla till frallor utan vänd bara degen i mjöl på bägge sidorna av snittytan. Lägg på bakplåtpappersklädda plåtar för jäsning. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 grader. 
Precis innan bröden ska in i ugnen så snittar du ett kryss i varje bröd. OBS! Du måste ha en riktigt vass kniv, som du skär riktigt lätt och snabbt med. Inget tryck på brödet för då sjunker den ihop och jäsningen går förlorad. Grädda därefter bröden på 225 grader i 10 minuter. Om du har en digital stektermometer kan du köra bröden upp till 96 grader. Om du vill kan du pensla de nygräddade bröden med en blandning av smält margarin, mjölk, salt och lite sirap.









8 kommentarer:

  1. De ser väldigt goda ut! Ha det bra!

    SvaraRadera
  2. De här gillar jag verkligen, sparas ners för att göras in the future! :)

    SvaraRadera
  3. Jag läste först kyssfrallor, haha! Mums med hembakt bröd! :)

    SvaraRadera
  4. Dessa måste testas, perfekt att göra mjölkfria så sonen också kan äta dem :)

    SvaraRadera
  5. Hittade hit till din blogg häromdagen (när jag googlade pirogrecept). Fastnade för flera andra recept också och detta (och pirogerna) bakades idag. Supergoda bullar! Jag gjorde dem på "vanligt" margarin och mjölk.
    Dessa kommer vi göra flera gånger. Att de är snabbakade gör inte omdömet sämre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din hälsning! Vad roligt att frallorna blev omtyckta!
      Välkommen att besöka bloggen fler gånger!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.