söndag 11 november 2012

BjörnkakaHej ut i helg-Sverige (och övriga delar av världen också)!

Det är inte så roligt att inse att det är söndagkväll och att hela helgen gått en förbi medan man legat sjuk. Nu mår jag i varje fall lite bättre, så ikväll lagade jag och sonen middag, jag tog en promenad runt kvarteret och försöker att piggna på mig. Idag var Mitt kök-mässan och Hälsomässan inplanerade men vi får njuta av det plock mannen fick/köpte med sig när han besökte mässan i torsdags.  

Nu tänkte jag bjuda er på ett recept på björnkaka. Receptet är min svärmors och hon har hittat på det själv. Jag frågade snällt efter receptet eftersom jag vet att det var min mans favoritkaka när han var liten. Och snäll svärmor som jag har, så delade hon glatt med sig av receptet. Kakan är god, kryddig, saftig och påminner lite om mjuk pepparkaka. Och namnet, det kommer från kakans färg - brun som björnen! 

Nu får ni ha en riktigt skön kväll! Imorgon presenteras vinnarna i tävlingen. Fram till klockan 20.00 idag, söndagkväll har ni tid på er att tävla.

Varm kram! 

Björnkaka

4 ägg
3 dl strösocker
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma (malen eller grovmalen)
100 gram smör eller mjölkfritt margarin
1 ¼ dl vatten, mjölk eller havredryck

Smörj och bröa en sockerkaksform eller en springform med löstagbar botten. Storleken på sockerkaksformen ska vara lite större, ni ser på bilden. 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. 
Blanda mjöl, bakpulver och kryddor i en separat skål. 
Smält matfettet. 
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i ägg- och sockersmeten. 
Tillsätt därefter smöret och vätskan. Rör endast försiktigt så att allt blandas. 
Häll genast upp i formen. 
Grädda kakan i nedre delen av ugnen (inte längst ner, utan mittemellan mitten falsen och den längst ner). På 175 grader i 30-40 minuter. Kakan är klar när den börjar lossna i kanten. Låt kakan stå en stund innan du stjälper upp den.
5 kommentarer:

 1. Vilken snäll svärmor du har och vilket mysigt namn på kakan. Underbara foton också, man vill baka den genast!

  Krya på dig!
  Kramar!

  SvaraRadera
 2. Så fin den ser ut din björnkaka. Visste inte att din make var kock, trevligt! Då antar jag att ni tävlar om att laga maten hemma? ;)

  SvaraRadera
 3. åh så smarrigt de ser ut,ja tar gärna en bit :D

  SvaraRadera
 4. Vilken fin kaka! Med kardemumma, jag gillar såna här "vanliga" typer av mjukkakor och inför julen är ju allt med lite mer kryddor precis vad man vill ha :)

  SvaraRadera
 5. Vad gott med kanel och kardemumma i mjuk kaka!!!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.