söndag 2 oktober 2011

Helstekt fransyska med peppar-, timjan- & anisströ och en honungs- & sojaglaze, rostade rotsaker och äppelchutney


Söndagsmiddagen avklarad. En härlig fransyska stod på menyn! Köttbiten alltså!
Barnen är nu nybadade, luktar gott och är mysiga i sina pyjamasar. Helgen rullar mot sitt slut. Längtar redan till nästa.
Nu till fransyskan - dagens middag. Jag sökte runt lite på nätet och hittade receptet här >>
Jag har lyckats att följa det ganska bra, om än dock inte helt. Rätten kan samfattas som lite crosscountry med en blandning av Sverige i fransyskan, anis, svenska rotsaker och honungen, kontra ingefäran och sojan, som får stå för det asiatiska. Supergott, om man gillar dessa kryddor! Jag har tidigare inte använt anis i stekar men det blev väldigt lyckat och gav en härlig laktritston till rätten. Ett minus dock för pepparmängden. Alldeles för mycket av den varan fast jag hade i mindre än vad som angavs i receptet. Jag beslöt mig för att skrapa bort kryddströt, som jag skrubbade in i steken innan tillagningen, lagom tills att jag skulle skära upp köttet. Annars hade vi nog eldat upp våra tungor. Och så här blev det lagom och gott! Sonens omdöme var väl rätt så intetsägande för er: ”Dom här var väldigt långa, dom här köttarna!” Men vi här hemma fick det dra på mungiporna i varje fall! Slängde förresten med vitkål bland rotsakerna som jag rostade i ugnen. Åh, så gott! Ugnsbakad vitkål är verkligen smaskens!

Äppelchutneyn tänkte jag inte ge er receptet på för den har inte jag gjort, utan min man. Men om nu någon envisas så kan jag kanske be mannen snällt och se om han kan tänka sig att dela med sig!

Ha en fin kommande vecka!

Helstekt fransyska med peppar-, timjan- & anisströ och en honungs- & sojaglaze, rostade rotsaker och äppelchutney

1 kg fransyska

Kryddströ:
1 msk svartpeppar hel, mortla själv (obs! Dra ner mängden ännu mer)
1 ½ msk anis, hel
1 ½ msk timjan, torkad

Glaze:
1 dl soja
1 dl matolja
¾ dl flytande honung
2 krm torkad ingefära
Flingsalt


Ugnsbakade rotfrukter

6 medelstora potatisar
4 medelstora morötter
1 stor gul lök
2 rödllökar, små (eller 1 stor)
200 gram vitkål
3 vitlöksklyftor
2 msk torkad timjan
matolja
flingsalt

Blanda ihop ingredienserna till glazen. Mortla svartpeppar, timjan och anis. Pensla den putsade steken med glazen och strö sedan över kryddorna. Stoppa in en stektermometer på tjockaste delen av steken. Tillaga på 150 grader tills termometern går upp till 58 grader. Pensla med mer glaze på steken, minst två gånger under tillagningen. Låt steken svalna. Skrapa bort kryddorna och skiva köttet tunt. Lägg det på en form, pensla med mer glaze (eller häll över) och värm i ugnen en stund innan det serveras.
Tvätta alla rotsaker och klyfta dem grovt, form efter tycke och smak. Blanda med olja och torkad timjan. Häll upp på en ugnsplåt och rosta på 200 grader tills potatisen är mjuk, det tog cirka 25 minuter för mig. Strö på flingsalt på de rostade rotfrukterna.



 

 

 



 

 



 

9 kommentarer:

  1. Men Åh!Vilken underbar söndagsmiddag..Längtar också redan till nästa helg..:-)

    SvaraRadera
  2. Underbar blogg du har och härliga recept med bilder. Är väldigt sugen på recept på äppelchutney om mannen din vill lämna ifrån sig!

    SvaraRadera
  3. Oj, oj oj snacka om lyxigt god mat! Det där skulle jag vilja ha till middag idag, du kanske kan skicka mej en matlåda?! ;)

    SvaraRadera
  4. Tant Gul: Ja, det blev verkligen gott! Men då är vi ju minst två som längtar, det borde ge veckan en skjuts framåt tycker jag!

    Anonym: Tack snälla du! Ja, det vankas äppelchutneyrecept senare idag!

    Sandra Drömkaka: sorry, too late! Uppäten redan!

    SvaraRadera
  5. Det såg underbart gott ut. Skymtar en gammal sockerlåda på hörnet av dina bilder vilket påminner mig om att jag har en ståendes.

    SvaraRadera
  6. Växelhäxan: Ja, jag förvarar brickor och stora uppläggningsfat i den. Har kommit på att nu vid mörkare tider så är det bra att fota maten där för jag har hyffsad bänkbelysning där iaf.

    SvaraRadera
  7. Du - blev inspirerad att laga detta! :o) Men råkar du veta vad fransyska är i Finland...? /Magnolia

    SvaraRadera
  8. Hej Magnolia! Vad roligt att du vill testa detta! Fransyska heter "Naudan selkäpaisti" på finska. Hittar du inte det kan du säkert även använda "paahtopaisti"

    SvaraRadera
  9. Tusen tack för ditt svar! <3 /Magnolia

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.