söndag 23 oktober 2011

Min julskinkmacka – en tunnbrödwrap med Nyhléns Hugosons julskinka, krispig senaps- och kumminkryddad coleslaw och svenska äpplen

 Två månader kvar till jul och årets första skinkmacka är uppäten och avnjuten tillsammans med ett glas iskall julmust!
Jag är nämligen med och tävlar om att vara den som gör Sveriges godaste julskinkmacka i samarbete med Nyhléns Hugosons, vars julskinka hösten 2010 belönades som bästa julskinka i Chark SM.

 Min skinkmacka har formen av en wrap på tunnbröd innehållandes många för julen självklara smaker, såsom julskinka men även smakerna äpplen, senap och kummin, som ingår i en coleslaw. Tanken var att låta skinkan stå i centrum och samtidigt kombinera den med andra lättillgängliga, klassiska svenska smaker till en lättäten och matig julskinkmacka!

 Njut av recept och bilder i väntan på att julskinkorna dyker upp i affärerna! Och så håller ni väl tummarna för att mitt bidrag blir utvald till finalist!
 
Min julskinkmacka – en tunnbrödwrap med Nyhléns Hugosons julskinka, krispig senaps- och kumminkryddad coleslaw och svenska äpplen, 4 matiga wraps

4 skivor tunnbröd
Smör
Grovkornig senap
300 gram julskinka
1 svenskt äpple
1 kruka röd- och grönsallad

Krispig senaps- och kumminkryddad coleslaw:
300 gram vitkål (eller rödkål)
2 små morötter
1 svenskt äpple
1 ½ dl äkta majonnäs
1 msk grovkornig svensk senap
1 msk kumminfrön
Salt

Hyvla vitkålen med osthyvel. Lägg kålen i ett durkslag. Häll över 1 liter kokande vatten, låt vattnet rinna av och låt stå i 5 minuter. Skölj därefter kålen i kallt vatten, låt rinna av, torka i en kökshandduk. Skala och riv morötterna på den grova sidan av rivjärnet. Skär äpplet i stavar. Rosta kumminet i en torr panna. Blanda ner de rivna morötterna, äppelstavarna och kumminet med vitkålen. Rör ihop majonnäs och senap och blanda ner. Smaka av med salt.

Bred smör och senap på tunnbrödet. Lägg på sallad, många skinkskivor, coleslaw och äppelklyftor på tunnbrödet och vik ihop till wraps. Toppa med lite rostad kummin och en äppelklyfta. Slå gärna in wrapsen i lite smörpapper och knyt runt ett band så blir de lättätna. Servera ett glas iskall julmust till!

 
 
 9 kommentarer:

 1. Åhhhh... så gott det låter! För mig är du självklar finalist! Att du hann före mig med både julskinka och julmust det hade jag inte väntat..

  SvaraRadera
 2. Vilken rolig kombination som låter så smaskig.

  SvaraRadera
 3. Låter supergott! Nu längtar jag efter julen! :-)

  SvaraRadera
 4. Tummar och tår är hållna!
  Snart dags för jul, inte klokt...

  SvaraRadera
 5. Jösses så mycket gött det var i den rullen. Liiiite längtar man ju till jul!

  SvaraRadera
 6. Mina Högtider: Ja, vem hade trott det! :-)

  Linda - Matstugan: Gott var för sig eller tillsammans!

  ensmakavkarin: Tack! Ja, jag med, men bara lite grann!

  Mårtenssons kök: Tack! Ja, snart är den här igen! Bäst att hålla i sig och åka med!

  Sofie: Ja, men bara lite!

  SvaraRadera
 7. Så gott det ser ut!!!
  En fråga: vart hittar du Nyléns här? Jag är nämligen uppvuxen i samma by som Nylénsfabriken låg (innan de blev uppköpta av Hugossons) och jag är så otroligt sugen på kalvsylta. Problemet är bara det att inga andra kan göra kalvsylta, så som exilnorrlänning lever jag med SAKNAD...

  SvaraRadera
 8. Tomtens Dotter: Jag fick faktiskt en specialleverans eftersom julskinkorna inte ens dykt upp i affärerna än! Dock har jag för mig om att jag information om att alla handlare ska kunna ta hem deras produkter, oavsett var i landet man bor. Så det blir till att du ber väldigt snällt hos din favorit-mataffär, så at de tar hem din favoritsylta! Lycka till!

  SvaraRadera
 9. Tack för svaret.
  Jag tror att jag satsar på att få min syster att ta med sig nästa gång... Men jag är ju sugen NU...

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.