lördag 1 oktober 2011

Hemgjord äppelmust

 Här kommer ett recept på en hemgjord äppelmust, eller i alla fall något som liknar äppelmust. Receptet har jag hittat hos Therese, på hennes blogg här >>
Eftersom man inte pressar äpplena i detta recept utan låter dem dra i vatten, så tror jag inte att den egentligen kvalificerar till äkta äppelmust. Men vad gör det! Den är otroligt god!

I torsdags var jag på smygpremiär av butiken Cranberry Corner, fylld av fina saker för hem och trädgård. Bland annat den charmiga flaskan (tror att det egentligen är en mjölkflaska), som ni ser fylld med äpplemust, fick följa med hem tillsammans med etiketter att fästa på flaskor och burkar. Har ni vägarna förbi Mörby Centrum, så får ni inte missa det stället. Det är en tidigare kollega till mig, som öppnat butiken. Så småningom slår även webbutiken upp portarna! Så länge kan ni njuta av bilderna på hemsidan eller gilla butikens Facebook-sida! Jag måste snart tillbaks, hade kunnat släpa hem hälften av grejerna, så mycket fint! Har till exempel spanat in en skylt, som det står ”Good food… Good friends… Good times…” på. Den skylten vill jag ha i mitt kök!Ha en fortsatt härlig helg!

Äppelmust, drygt 10 liter drickfärdig

10 liter äpplen
12 liter vatten
2 msk vinsyra
2 tsk natriumbensonat
1 dl socker per avrunnen liter ”saft” (går åt cirka 1 liter socker till denna sats)

Häll upp vattnet i en hink (20-liters eller två 10-liters). Rör ner vinsyran och natriumbensonat. Tvätta äpplena men du behöver inte skala dem eller kärna ur dem. Dela och klyfta äpplena och lägg ner i vattnet. Låt stå och dra i 5 dygn men rör om dagligen. Lägg ett lock över men lämna en glipa så att det får andas lite. Efter 5 dygn; sila saften, lös upp sockret i 1 liter must och blanda sedan ner med resten. Häll upp på flaska. Musten är drickfärdig. Min var det iaf, den gjordes på vinteräpplen.
 
 

9 kommentarer:

 1. Jag har fått receptet på något liknande, som jag tänkte testa idag. Kul att det blev så gott! :-)

  SvaraRadera
 2. Åh den butiken får jag spana in oxå, låter som en skylt i min smak med...

  Musten säkert god med får sukta brevid (allergi)..

  SvaraRadera
 3. Spännande recept! Du är alltid så inspirerande <3

  SvaraRadera
 4. Så fin låda du har i bakgrunden!

  Tallrikarna du frågade om hos oss är från IKEA, de heter Dinera, finns i tre färger (vi har de som är vita fast vi tycker nog de är beige eller nåt) och kostar 29 kronor.

  SvaraRadera
 5. tina: Ja, det blev jättegott! Prova du också!

  min mat och vikt: Tråkigt att du inte tål äpplen! Går det bättre med tillagade?

  Alexandra - Kärlek på tallrik: Tack, själv fick jag inspiration till musten från Therese - länk till hennes blogg finns i inlägget.

  Mårtenssons kök: Tack, har insett att vid lådan är ett bra ställe att fota.
  IKEA, wow! Såg dyrare ut än så! Bra att veta! Då kan man kanske köpa ett gäng!

  SvaraRadera
 6. jag brukar tillsätta en liten liten dutt med vatten men gubben gör det inte. Tycker den blev underbart god och det va ju så enkelt!
  Tack för länkningen!

  SvaraRadera
 7. Jag brukar även låta några kanelstänger ligga med o dra i hinken. Blir fantastiskt gott!!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.