God eftermiddag på er finingar!
Morgonen inleddes med sconesbak med sonen, efterföljdes av pytt-i-panna och nu står bulldegen på jäsning. Jag tänkte mig försöka på apelsin- och vaniljbullar. Resultat får ni väl se lite senare.
Här en rapport på kladdkakan, som jag svängde ihop på den mjölkfria chokladen för snart en vecka sedan. Jag passade på att göra två kladdisar med en gång. Inga problem att få in två stora formar i ugnen bredvid varandra när man har en ugn som är 70 cm bred. Just det, den mjölkfria chokladen är av märket Plamil och den hittade jag på Konsum.
Betyget blir högt på dessa kladdisar! Choklad i kladdkaka, jämfört med bara kakao är väl värt några kronor extra. Detta gäller även den mjölkfria varianten! Så överraska en mjölkallergiker och sno ihop en kladdig god kladdkaka utan mjölk. Mitt recept innehåller sirap! Ja, jag vet att jag tjatar, men ni ska testa att ha sirap i kladdkakan för det blir sååå bra!
Kladdkakan fick sällskap av glass (oatley och tofuline har goda mjölkfria varianter) och röda vinbärssylt.
Trevlig kväll! Åter till bullbaket!
Kladdkaka med mjölkfri choklad
100 gram mjölkfritt margarin
100 gram mjölkfri choklad
1 dl ljus sirap
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ bakpulver
1 krm salt
Smält margarinet i en kastrull. Lägg ner chokladen i bitar och låt smälta. Tillsätt även sirapen och ställ åt sidan. Vispa snabbt ihop ägg och socker. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda ner i ägg-socker-smeten. Vänd även ner blandningen med margarin, choklad och sirap i smeten. Häll upp i en bakplåtsklädd springform och grädda i 18 minuter på 175 grader. Låt kakan stå och svalna och servera helst nästa dag, om du kan hålla dig!
Oj så glad jag blev när jag snabbt läste ingridienserna, en kaka utan ägg! men när jag kom till instruktionen insåg jag att du missat att skriva in äggen i ingridiensförteckningen.
SvaraRaderaTack för en härlig blogg som ger mycket inspiration.
Tja, det här är ju chokladkakan för de som kör kolikdieter;-)Tack för dina tips ang koliken. Nu kommer jag börja äta normalt igen eftersom hon tyvärr vägrar amma ändå. Jag uppskattade så ditt tips och omtanke. Du har ju själv gått igenom samma sak.
SvaraRaderaAnonym: Åh nej, äggen hade helt "ramlat ur" receptet! Ja, tyvärr är det ju två ägg som ska i!
SvaraRaderaLedsen att göra dig besviken men jag har 3 recept på äggfria kakor. Hoppas att du kan hitta något som lockar bland dem!
http://frostrosor.blogspot.com/2011/05/aggfri-mjuk-chokladkaka.html
http://frostrosor.blogspot.com/2010/12/suckar-du-ocksa-emellanat-av-bara.html
http://frostrosor.blogspot.com/2009/08/aggfri-kryddkaka-med-blabar-och-glasyr.html
Linda - matstugan: Oj, vad du har fått kämpa! Hoppas att lillmagen blir bättre nu!
SvaraRaderaKul att du bloggar om allergirecept, själv är jag glutenintolerant så vet att det kan trixa litegrann med recepten, men oftast blir de ju godare än vanligt när man väl får till det :D ett tips för ännu godare kladdkaka är faktiskt glutenfritt mjöl, vet inte varför, men konsistensen blir LJUVLIG av det!!
SvaraRaderaVad innebär mjölkproteinallergi? Har läst det många gången, men hur artar det sig? Kan inte vara enkelt att utesluta mjölk helt och hållet, testade det ett tag och mjölk finns ju i exakt allting! Mer än vete till och med..
SUPERSQIN: Bra tips med glutenfritt mjöl! Brukade baka det när min bror avstod från gluten. Minns att t.ex. sockerkakor blev bra med glutenfritt mjöl.
SvaraRaderaMjölkproteinallergi ger mina söner problem med magen; magknip och diarréer.
Det är inte så fasligt svårt att utesluta ändå. Men halv- och helfabrikat går nästan alltid bort.
Tack för tipset, har två kompisar med mjölkprotein allergi, perfekt! =)
SvaraRaderaKram Elenor