tisdag 11 oktober 2011

Lökpizzor

Här kommer en lite sen rapportering om lördagsmiddagen. För barnens del bestod den av hemgjorda chicken nuggets medan vi vuxna njöt av urgoda lökpizzor. Ursprungsreceptet på pizzorna hittade jag i kokbken ”Buffé helt enkelt”, som jag fått av mina svärföräldrar i julklapp. Jag ändrade som vanligt lite i receptet. Men det hör ju inte till ovanligheterna precis.
 
Pizzabotten består av smördegsplattor, smaskigt och gott blir det med lökfyllningen, som man lagar medan smördegsplattorna tinar på plåten. Det bästa med dessa lökpizzor är nog ändå kombinationen lök, vitlök, citron och smör! Det blir jättegott! Vem hade trott att lök och citron är så bra polare? God middag med liten ansträngning!
 
Lökpizzor, 6 pizzor

 6 smördegsplattor (jag använde kvadratformade)
1 gul lök
2 små rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 ½ dl svarta kalamataoliver
2 msk smör + 1 msk olivolja
1-2 tsk farinsocker
1 ½ tsk timjan
½ citron (skal och saft)
3 dl riven ost (jag tog ½ lagrad och ½ hushåll)
Salt
Peppar

Lägg ut smördegsplattorna på en plåt så att de hinner tina lite. Skala och skiva löken tunt. Skiva även vitlöken. Hetta upp smöret och oljan i en panna och färs löken och vitlöken på låg värme tills de mjuknar. Strö över farinsocker. Krydda med citronskal, citronsaft, timjan, salt och peppar. Ställ åt sidan för att svalna. Skär ett spår 1 cm in från kanten på smördegsplattorna halvt igenom med en vass kniv. Du ska få en marginal runt om alla smördegsplattorna. Fördela lökfyllningen och oliverna innanför rutan på smördegsplattan. Lägg på oliver och strö över osten. Grädda på 225 grader i cirka 10 minuter. 


11 kommentarer:

 1. Vet du hur glad jag blir, jag kan äta den! Jaa.. det måste testas snabbt som attans :) Ser ju riktigt gott ut! :)

  SvaraRadera
 2. Hej, jag hittade din blogg av en slump och blev nyfiken när jag läste namnet på bloggen, här finns mycket matnyttigt som ser gott ut och inte är så krångligt så jag har helt enkelt lagt in dig hos mig så jag kan få fler tips, hälsningar Irene från irenestavlor

  SvaraRadera
 3. Bra tips, ska testa i helgen.
  Sv. Vaniljgräddfil är min favorit, gott och enkelt!

  SvaraRadera
 4. Vill ha, vill ha!
  De ser helt underbara ut!!!
  Tycker fröken Dill

  SvaraRadera
 5. Vilken spännande smakkombo, ost och lök har man ju provat, men inte citron till.
  ser underbart goda ut iaf!

  SvaraRadera
 6. wow, vad gott det låter - smördeg är otroligt mumsigt och härligt smidigt <3

  SvaraRadera
 7. mina högtider: Vad roligt!

  Irenes tavlor: Välkommen, kul att du hittade hit! Ser framemot att höra av dig fler gånger!

  Marikka: Ja, gör så! Tänk att någons favorit kan vara en annans nyhet!

  Fröken Dill: Tack tack!

  Mårtenssons kök: Det är citron som är grejen vågar jag påstå!

  Cupcakesfluffan: Och smakade så också!

  Amy's piece of cake: Eller hur!

  Alexandra - Kärlek på tallrik: Visst är det!

  Helena Ljunggren: Tack!

  SvaraRadera
 8. Dessa lökpizzorna lät mycket smarriga!!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.