fredag 3 juni 2011

Grillade grönsaker och avokadoyoghurt

 Grönsakerna penslas med en ört- och vitlöksolja innan grillning och de färdiggrillade blandas ihop med salt, peppar och mer oliviolja till en härlig grönsaksblandning. Grilla gärna grönsakerna allra först så hinner de dra smak av varandra i skålen. Sedan kan du fortsätta med övrigt grillande, exempelvis kyckling eller kött. Avokadoyoghurten är supersnabb att röra ihop, lite variation till klassikern tzatziki! Och ja, basilikakvisten är bara för att det ska se lite snyggare ut, haha! Inspiration till detta recept kommer från boken ”Fester och Bufféer ur Allt om Mat”.

Vi åt detta tillsammans med klassikern flintastek. Köttet var färdigmarinerat och inte så mycket att hurra för men helt ok. Yngsta sonen blev helt uppslukad av zucchinin och pillade i sig hela 8 skivor, den äldsta höll sig till köttet och avokadoyoghurten. Både jag och mannen tyckte om den marinerade smaken, som grönsakerna fått efter att grillats och när de serveras ljumna i sin ”marinad”.

Hoppas att ni får en trevlig kväll och helg! Vi är mätta och belåtna efter att ätit dessa godsaker till middag. Nu är barnen badade och sover sött i sina sängar! Lugnet lägger sig…

Grillade grönsaker och avokadoyoghurt

1 zucchini / squash
1 paprika
10 stora färska champinjoner
1 gul lök
1 rödlök

olivolja
2 tsk torkade örter
1 vitlöksklyfta
salt
peppar


Avokadoyoghurt

2 avokadon
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
salt
några stänk cayennepeppar

Skär zucchinin i skivor, paprikan i breda stavar, halvera champinjonerna och klyfta löken. Blanda ihop torkade örter och en pressad vitlöksklyfta med olivolja. Pensla grönsakerna med oljan. Grilla grönsakerna tills de är mjuka (löken tar längst tid). Lägg upp grönsakerna på ett fat, ringla över mer olivolja och smaka av med salt och peppar.

Dela avokadon, gröp ur dem och mosa med en gaffel. Blanda med turkisk yoghurt, en pressad vitlöksklyfta, salt och några stänk cayennepeppar.

 

4 kommentarer:

  1. Kul med nya ingredienser i gamla klassiker. Låter som en väldigt god grönsakssallad, vilken härlig beskrivning!

    Hoppas ni får en härlig helg!

    SvaraRadera
  2. Både grönsakerna och avokadoyoghurten låter väldigt gott. Speciellt nu då värmen pockar på sin uppmärksamhet. Jag provar det nog rakt av - men inte med flintastek - har fått kryddstarka korvar på hjärnan.

    //Lena

    SvaraRadera
  3. Älskar grillade grönsaker. Särskilt smaksatta med vitlöks- och örtolja.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.