tisdag 21 juni 2011

Kanel- och vaniljsnäckor

Ja, detta är ju då de gamla hederliga kanelbullarna! Men med en twist skulle man väl kunna kalla det. Vi tror nämligen att vår äldsta son eventuellt har en mjölkallergi. Han verkar inte tåla mjölk överhuvudtaget just nu, inte ens laktosfria produkter. Därför är det helt mjölkfri mat och fikabröd, som gäller för hans del i åtminstone ett par månader. Klart att sonen också ska få njuta av hembakta bullar. Bullarna är bakade på solhavre-dryck och mjölkfritt margarin. Riktigt goda, mjuka och saftiga blev dem, fast jag saknar smörsmaken lite grann. Ni andra som inte behöver ta hänsyn till specialkost, bakar givetvis med vanlig mjölk och äkta smör!

Kanel- och vaniljsnäckor, 50 stycken

1 sats finsk vetedeg, recept här >>

Fyllning:
200 gram smör
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ½ msk kanel

Ägg till pensling
Pärlsocker att strö på

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt lite i taget i bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Ha i mjölet lite i taget och knåda degen tills den lossnar från bunkens kanter. Smält smöret och häll det över degen. Knåda tills smöret sugits in i degen. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter innan du bakar ut. Kavla ut degen till två stora rektanglar. Blanda ihop till fyllningen och bred ut den på den utkavlade degen. Rulla ihop degen och skär ut bullar, som läggs i formar. Låt bullarna jäsa under bakduk i 20 minuter innan de penslas med uppvispat ägg och du strör på pärlsocker. Grädda på 200-225 grader i cirka 10 minuter.

2 kommentarer:

  1. Så gott, gjorde med mjölkfria bullar förr när store sonen var mjölkproteinallergiker, de blev lika goda ändå

    SvaraRadera
  2. o vad roligt med hitta mjölkfri produkt :) Men vad tråkigt att höra det här med era son.. har ni uteslutit frukt? Vi var på inskolningssamtal med sonen och jag blev så paff när äntligen någon hade hört att frukt/bär förvandlas till laktos i magen.. när väl allergin slår till så fick vi rådet att vara utan mjölk 8 veckor sedan introducera laktosfritt.. för provar du innan så får du falska svar.. hoppas det är bara något tillfälligt!

    kram

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.