fredag 24 juni 2011

Citronkaka och trevlig midsommar!

 Önskar er alla en underbar midsommarhelg med färskpotatis, sill, jordgubbar, små grodorna, picknickfiltar, sköna stunder i hängmattan och allt som hör midsommar och ledighet till! Här vankas både nog det ena och andra av det ovannämnda! Var och varannan familj har ju en obligatorisk midsommartårta, ofta med jordgubbar. Därför bjuder jag inte på någon sådan utan på en saftig citronsockerkaka istället! Den kan ni packa med er till stranden eller varför inte skära upp tjocka skivor och njuta av till pocketboken, som ni ligger och läser i hängmattan!

Citronsockerkaka

3 ägg
2 ½ dl socker
50 gram smör
1 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Skalet av en citron
Saften av ¼ citron

Smörj och bröa en sockerkaksform, som är mellan 1 ½ - 2 liter. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken och låt koka upp. Blanda snabbt ner detta i äggsmeten. Blanda mjöl och bakpulver, riv ner citronskalet och blanda ner i smeten utan att vispa för kraftigt. Pressa i citronsaften också. Häll smeten i formen och grädda på 175 grader, i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Känn med en sticka så att kakan är klar. Blir stickan kladdig, så grädda ett par minuter till.

3 kommentarer:

  1. Det där med hängmatta, kaka och en bok låter väldigt lockande, måste vi säga...

    Ha en trevlig midsommarafton du med!

    SvaraRadera
  2. Åh, GLAD MIDSOMMAR!! Vad smaskigt med citronsockerkaka! Och om det blir något över är det säkert jättesmarrigt i cakepops ;)

    SvaraRadera
  3. Ha Ha, helt rätt! Jag har varit borta från bloggvärlden i några veckor nu och när jag uppdaterar mig nu så är det tårtor och tårtor precis överallt. Överraskande läckert med något annat och din sockerkaka verkar kanon. Hoppas ni haft en fin midsommar hela familjen!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.