fredag 27 december 2013

Julen 2013


Julafton, juldagen och annandagen. De senaste dagarna har gått ganska mycket i mysandets och lugnets tecken – det blir så när vi (självvalt) firade jul bara med kärnfamiljen. Mys på högsta nivå och gott om tid till att verkligen umgås tillsammans – högläsning, sällskapsspel, goda måltider (julmat förstås), lek med allt nytt som tomten kom med och förstås härliga tv- och filmkvällar med hela familjen.


Dukning med tema rött, vitt och natur. Äppelpyramiderna gjorde jag genom att sticka en grillpinne rakt igenom äpplen (använd gärna olika storlekar för triangeleffekten). Ljusstaken är en trädgren som jag plockat i skogen - med små bakformar fastborrade till ljuskoppar. Den rödvita löparen är en spillbit som jag vek ihop. Därtill lite kottar och grankvistar så var dukningen färdig. Ja just det - den vita duken är ett underlakan. Finns att köpa billiga på t.ex. IKEA. Bra tips till fest!


Lite suddig bild - men lite sillar, lax, ägg och rosolli (finsk variant av sillsallad men hundra gånger godare - går lätt att göra vegetarisk också). Sillen lade jag in själv; inlagd sill>>,  cranberry herring>> och en krämig sill med rysk yoghurt, riven ölost (inhandlad i Wien), vitlök och dijon blev årets nykomling. Laxen gravade jag med Herbarias kryddblandning Graf von lax - dundergott! 


Småvarmt, där majoriteten utgörs av de finska lådorna; kålrotslåda (godast), morotslåda och leverlåda. Dessutom min Janssons frestelse>> och egenrullade köttbullar>>Och till efterrätt den finska klassikern katrinplommonkräm. Denna gång gjorde jag krämen endast på katrinplommon men man kan även göra blandfruktkräm>>.  Det är så sanslöst gott att det inte går att föreställa sig! Alla ni som aldrig testat - gört! 


Katrinplommonkrämen är godast kylskåpskall och med en klick vispad grädde till!


Hemma hos oss fanns det snälla barn - eftersom tomten kom och hälsade på under julaftonskvällen. Och tomten - han var också snäll! Många klappar - till små lyckliga mottagare! Vi vuxna har slutat handla åt varandra redan för många år sedan. 

Hoppas du haft sköna dagar och fått vila! 

10 kommentarer:

 1. Låter som en mysig jul:-) vi har oxå bara myst här hemma, dock har vi en efter en åkt på värsta förkylningen. Det kunde vi ju gärna skippa. Nåja, det är som det är. Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vad trist med sjukdom när man äntligen är ledig! Hoppas ni kryar på er snart!

   Radera
 2. Mysigt det ser ut! Får testa den där katrinplommonkrämen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Madelein! Ja, gör det! Den är väldigt god!

   Radera
 3. Ser ut som att ni haft en härlig jul, ser så mysigt och gott ut! God fortsättning till hela familjen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har haft det riktigt fint! Detsamma till dig och de dina också Kjersti!

   Radera
 4. Låter härligt med en lugn jul. Det har vi också haft. Otroligt fin dukning. Sånt är jag väldigt dålig på.
  Katrinplommonkräm var något nytt för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag gillar dukningar - och brukar utmana mig själv genom att hitta allt hemma redan, dvs, inte köpa något nytt.
   Katrinplommonkrämen bör du absolut bekanta dig med!

   Radera
 5. Den är jätte god tar gärna en portion när det finns. god fortsättning på er. Åsa

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.