Här kommer receptet på lingoncookies – småkakor som jag
alltid gör till jul. Konstigt nog så har jag inte lagt upp något recept här på
bloggen, förrän nu! Jag tycker att ni ska baka dessa på äkta smör – sanslöst goda!
Ursprungsreceptet kommer från ett av Arlas recepthäften för flera år sedan. Nu
hittar jag inte längre receptet på Arlas hemsida men jag minns att det i
originalreceptet står att man ska använda råsocker. Jag tycker att farinsocker
ger en snäppet godare ton!
Lingoncookies, ca 35 stycken
200 gram smör, rumsvarmt
1 ½ dl brun farin
1 ½ dl strösocker
2 ägg
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl frysta lingon
1 ½ dl brun farin
1 ½ dl strösocker
2 ägg
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl frysta lingon
Rör smör, farinsocker och strösocker poröst. Rör i ägg.
Blanda salt, vaniljsocker, havregryn, mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten
och forma smeten till små bollar. Lägg bollarna glest på plåtar med
bakplåtspapper (kakorna blir riktigt stora, så tänk på detta med glest). Platta
till bollarna och tryck i lingonen. Grädda på 200 grader i mitten av ugnen, i
10 – 12 min. Låt kakorna kallna på papperet.
De ser väldigt goda ut! Ha en fin dag, kram!
SvaraRaderaTack! Kram!
RaderaWow vilka härliga kakor!
SvaraRaderaJa, de är supersmarriga!
RaderaLåter mycket gott! Sött ihop med lingonens syrlighet ger perfekt balans, alltså helt lagom sött. ;) Och visst ska det vara smör i bakverken (förutsatt att man inte har någon allergi som stoppar en). Vilket får oss att tänka på en artikel vi läste i lokaltidningen igår, att de ska sluta servera smör och standardmjölk till förmån för margarin och lättmjölk i skolorna här. I våra öron låter det helt bedrövligt även om vi inte har något (skol)barn...
SvaraRaderaHelgmyskramizar!
Ja, mina barn är ju mjölkproteinallergiker och till dem bakar vi på mjölkfritt margarin. Men smör är ju såååå gott! Hellre lite smör ibland och lite mindre tomma kolhydrater!
RaderaOm jag inte har frusna lingon hemma....det måste väl gå bra med blåbär oxå,fast då blir det ju blåbärscookies. Jag ska iallafall prova. Annars ser dina lingoncookies jättegoda ut så det blir väl att köpa hem lingon.
SvaraRaderaBlåbär låter spännande! Testa och rapportera gärna!
RaderaDessa ska jag verkligen prova! Kanske man kan smaksätta med lite rivet citronskal och ingefära?
SvaraRaderaDet låter kreativt! Rapportera gärna om du testar!
RaderaDe ser verkligen sanslöst goda ut!
SvaraRadera