lördag 7 december 2013

Lingoncookies

 God morgon! Hoppas du haft en bra vecka så här långt! Min har varit arbetsfylld men härlig! Nu när det är helg igen ska vi passa på att mysa och pyssla. Stormen Sven drog förbi här men vi hade hoppats på lite mer snö. Det är nästan barmark fortfarande här i Stockholmsområdet. Förmodligen blir det inget vidare glid i backen men försöka bör man ju göra! Snö är ju något som barnen väntat på ett tag nu!

Här kommer receptet på lingoncookies – småkakor som jag alltid gör till jul. Konstigt nog så har jag inte lagt upp något recept här på bloggen, förrän nu! Jag tycker att ni ska baka dessa på äkta smör – sanslöst goda! Ursprungsreceptet kommer från ett av Arlas recepthäften för flera år sedan. Nu hittar jag inte längre receptet på Arlas hemsida men jag minns att det i originalreceptet står att man ska använda råsocker. Jag tycker att farinsocker ger en snäppet godare ton!  

Lingoncookies, ca 35 stycken
200 gram smör, rumsvarmt
1 ½ dl brun farin
1 ½ dl strösocker
2 ägg
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
3 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl frysta lingon

Rör smör, farinsocker och strösocker poröst. Rör i ägg. Blanda salt, vaniljsocker, havregryn, mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten och forma smeten till små bollar. Lägg bollarna glest på plåtar med bakplåtspapper (kakorna blir riktigt stora, så tänk på detta med glest). Platta till bollarna och tryck i lingonen. Grädda på 200 grader i mitten av ugnen, i 10 – 12 min. Låt kakorna kallna på papperet.



11 kommentarer:

  1. De ser väldigt goda ut! Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
  2. Låter mycket gott! Sött ihop med lingonens syrlighet ger perfekt balans, alltså helt lagom sött. ;) Och visst ska det vara smör i bakverken (förutsatt att man inte har någon allergi som stoppar en). Vilket får oss att tänka på en artikel vi läste i lokaltidningen igår, att de ska sluta servera smör och standardmjölk till förmån för margarin och lättmjölk i skolorna här. I våra öron låter det helt bedrövligt även om vi inte har något (skol)barn...

    Helgmyskramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, mina barn är ju mjölkproteinallergiker och till dem bakar vi på mjölkfritt margarin. Men smör är ju såååå gott! Hellre lite smör ibland och lite mindre tomma kolhydrater!

      Radera
  3. Om jag inte har frusna lingon hemma....det måste väl gå bra med blåbär oxå,fast då blir det ju blåbärscookies. Jag ska iallafall prova. Annars ser dina lingoncookies jättegoda ut så det blir väl att köpa hem lingon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blåbär låter spännande! Testa och rapportera gärna!

      Radera
  4. Dessa ska jag verkligen prova! Kanske man kan smaksätta med lite rivet citronskal och ingefära?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter kreativt! Rapportera gärna om du testar!

      Radera
  5. De ser verkligen sanslöst goda ut!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.