Nobeldagen idag! Blir det fin-middag ute i stugorna eller
äter ni som vanligt?
Här kommer lite bilder på vårt pepparkaksbak i helgen – det obligatoriska
gemensamma julbaket när det är tillåtet att trycka i sig mängder med mumsig
pepparkaksdeg (recept finns här nedan, hint hint), spela julvisor på högsta
volym och jämra sig över när barnen lyckats kavla degen lövtunn och inga utstansade
stjärnor, hjärtan eller bockar går att lyfta över till plåten! Känner ni igen
det där eller har jag kanske glömt att nämna deg under strumporna?
Här nedan får ni ett mumsigt pepparkaksrecept, som jag gjort
om till mjölkfritt. Inte så konstigt men jag brukar tillsätta lite salt när jag
byter ut det äkta smöret mot mjölkfritt margarin. Det brukar behövas. I övrigt
är denna deg lätt att kavla ut och håller sig säkert 10 dagar i kylen. Små
sockerbagare tycker ju att detta pepparkaksbak är skojigt men vi vuxna kan
ibland känna oss något slitna efter ett par plåtar. Då kan du ju vara bra att
spara undan lite deg för fler tillfällen.
PS. Pepparkaksdeg är SUPERLÄTT att göra själv! Degen som man handlar färdig i butik är oftast jättesvår att kavla ut! Ut med butiksdeg - in med hemmagjord! DS.
Mjölkfria pepparkakor
2 dl sirap (jag använder ljus sirap)
250 gram mjölkfritt margarin
½ tsk salt
2 dl vatten
4 dl strösocker
3 msk kanel, malen
1 ½ msk nejlika, malen
1 ½ tsk ingefära, malen
1 tsk kardemumma, malen (hör egentligen inte till, men ger
god smak)
1 msk bikarbonat
12 dl vetemjöl
Smält smör och sirap i en kastrull. Häll i vattnet och
tillsätt saltet och låt svalna. Blanda ihop socker och kryddor i en skål.
Blanda därefter ihop vetemjöl och bikarbonat i en annan skål. Häll
smör-sirap-vattenblandningen över sockret och kryddorna och rör runt
alltsammans. Tillsätt därefter mjöl-bikarbonatblandningen och rör ihop allt
till en deg. Täck degen och låt den stå i kylskåp över natten innan du bakar ut
till pepparkakor. Grädda pepparkakorna på 225 grader i 5-7 minuter.
Härligt! Jag ska baka lite pepparkakor ikväll, men då blir det med färdig deg.
SvaraRaderaTänker fröken Dill
Vilka härliga bilder väldigt "jul mysiga" :)
SvaraRaderaTack för receptet! Jag undrar vilket mjölkfritt margarin nu brukar använda till pepparkakor? Alltså vilket märke? Förra året blev våra väldigt dålig och jag misstänker att det var margarinets fel.
SvaraRaderaHej Ida!
RaderaJag har ofta använt Carlshamns mjölkfria mat&bak. Numera har Flora ett veganskt b*tter, som också är väldigt bra..