tisdag 10 december 2013

Mjölkfria pepparkakor - och bilder från vårt pepparkaksbak


Nobeldagen idag! Blir det fin-middag ute i stugorna eller äter ni som vanligt?
Här kommer lite bilder på vårt pepparkaksbak i helgen – det obligatoriska gemensamma julbaket när det är tillåtet att trycka i sig mängder med mumsig pepparkaksdeg (recept finns här nedan, hint hint), spela julvisor på högsta volym och jämra sig över när barnen lyckats kavla degen lövtunn och inga utstansade stjärnor, hjärtan eller bockar går att lyfta över till plåten! Känner ni igen det där eller har jag kanske glömt att nämna deg under strumporna?

Här nedan får ni ett mumsigt pepparkaksrecept, som jag gjort om till mjölkfritt. Inte så konstigt men jag brukar tillsätta lite salt när jag byter ut det äkta smöret mot mjölkfritt margarin. Det brukar behövas. I övrigt är denna deg lätt att kavla ut och håller sig säkert 10 dagar i kylen. Små sockerbagare tycker ju att detta pepparkaksbak är skojigt men vi vuxna kan ibland känna oss något slitna efter ett par plåtar. Då kan du ju vara bra att spara undan lite deg för fler tillfällen.

PS. Pepparkaksdeg är SUPERLÄTT att göra själv! Degen som man handlar färdig i butik är oftast jättesvår att kavla ut! Ut med butiksdeg - in med hemmagjord! DS. 

Mjölkfria pepparkakor

2 dl sirap (jag använder ljus sirap)
250 gram mjölkfritt margarin
½ tsk salt
2 dl vatten
4 dl strösocker
3 msk kanel, malen
1 ½ msk nejlika, malen
1 ½ tsk ingefära, malen
1 tsk kardemumma, malen (hör egentligen inte till, men ger god smak)
1 msk bikarbonat
12 dl vetemjöl


Smält smör och sirap i en kastrull. Häll i vattnet och tillsätt saltet och låt svalna. Blanda ihop socker och kryddor i en skål. Blanda därefter ihop vetemjöl och bikarbonat i en annan skål. Häll smör-sirap-vattenblandningen över sockret och kryddorna och rör runt alltsammans. Tillsätt därefter mjöl-bikarbonatblandningen och rör ihop allt till en deg. Täck degen och låt den stå i kylskåp över natten innan du bakar ut till pepparkakor. Grädda pepparkakorna på 225 grader i 5-7 minuter.

4 kommentarer:

 1. Härligt! Jag ska baka lite pepparkakor ikväll, men då blir det med färdig deg.
  Tänker fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Vilka härliga bilder väldigt "jul mysiga" :)

  SvaraRadera
 3. Tack för receptet! Jag undrar vilket mjölkfritt margarin nu brukar använda till pepparkakor? Alltså vilket märke? Förra året blev våra väldigt dålig och jag misstänker att det var margarinets fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ida!

   Jag har ofta använt Carlshamns mjölkfria mat&bak. Numera har Flora ett veganskt b*tter, som också är väldigt bra..

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.